Turkijoje šeštadienį ir naktį į sekmadienį vyko renginiai, skirti paminėti pirmąsias nepavykusio perversmo metines. Šimtai tūkstančių žmonių atsiliepė į vyriausybės raginimą susirinkti ant Bosforo tilto Stambule, kur prieš metus pučistai ir jų priešininkai kovėsi tarpusavyje.

R. T. Erdoganas pakartojo, kad yra už mirties bausmės grąžinimą. Jis teigė laukiąs parlamento sprendimo. Jei šis priims atitinkamą įstatymą, jis jį pasirašysiąs. Prezidentas sakė, kad jo nuo to nesulaikys Europos Sąjungos (ES) kritika.

Daugelis susirinkusiųjų reiškė savo paramą mirties bausmei. Kai kurie jų turėjo su savimi kilpas, kad pailiustruotų savo troškimą. „Mes esame Taipo kareiviai“, – skandavo minia.

Vėliau R. T. Erdoganas pasirodė tūkstančiams savo šalininkų prie parlamento Ankaroje – tuo metu, kai prieš metus pučistai jį atakavo. Šalis tada „visam pasauliui parodė, kokia tauta mes esame“ – kalbėjo prezidentas. Ginkluota tik vėliava ir tikėjimu ji esą pasipriešino tankams.

R. T. Erdoganas neslėpė savo pasibjaurėjimo pučistais. Įkalinti organizatoriai turėtų nešioti „uniformas kaip Gvantaname“, siūlė jis. Jis turėjo omenyje ginčytiną JAV kalėjimą, kuriame buvo ir yra laikomi terorizmu įtariami asmenys.

90 000 Turkijos mečečių maldomis buvo prisimintos 249 pučo aukos.

2016 metų liepos 15-ąją grupė kariškių pamėgino perimti valdžią Turkijoje. Jie užėmė gatves ir tiltus ir atakavo parlamentą bei prezidento rūmus, tačiau pučas žlugo pasipriešinus gyventojams.

R. T. Erdoganas organizavus pučą kaltina islamo pamokslininką Fetulą Giuleną. JAV gyvenantis dvasininkas bet kokias sąsajas neigia.

Po pučo numalšinimo vyriausybė ėmėsi griežtų veiksmų prieš savo kritikus ir politinius priešininkus. Buvo įkalinta daugiau kaip 50 000 žmonių, atleista arba suspenduota per 100 000 valstybės tarnautojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)