Dūmai veržėsi iš didžiulio pastato, kuriame nėra įrengta sprinklerinė gaisrų gesinimo sistema, viršutinių aukštų, o šimtai žmonių išbėgo į lauką.

Gaisras name „Marco Polo Residences“ įsiplieskė apie 14 val. 15 min. vietos (šeštadienį 3 val. 15 min. Lietuvos) 26-ajame aukšte, kur vėliau buvo rastos minėtos trys aukos, ir išplito iki 28-ojo aukšto, sakė ugniagesių brigados vadas Manuelis Nevesas.

Ugniagesiai tikrino butus vieną po kito, ieškodami įstrigusių žmonių.

Šis 36 aukštų pastatas buvo pastatytas 1971 metais, kai dar nebuvo reikalaujama įrengti sprinklerinių sistemų.

„Neabejotina – jeigu tame bute būtų buvę sprinkleriai, gaisras būtų suvaldytas savo židinyje“, – pažymnėjo M.Nevesas.

Praėjus apie 4 val. nuo gaisro pradžios dūmai dar veržėsi iš pastato, bet nebesimatė liepsnų, o pareigūnai sakė, kad paskutiniai židiniai greitai bus likviduoti.

Šiame daugiabutyje – viename iš kelių, stūksančių netoli daugybę turistų pritraukiančių Vaikikio paplūdimių – yra 568 butai, kainuojantys vidutiniškai po 560 tūkst. dolerių (apie 490 tūkst. eurų), ir keturios komercinės erdvės.

Didžiulis bangos pavidalo pastatas yra sudarytas iš kelių sparnų. Nuo gaisro nukentėjo tik vienas sparnas; evakuoti tik butai, esantys virš ir šalia ugnies apimtų patalpų, o daugelis kitų gyventojų liko pastate.

Nukentėjusiųjų būklė kol kas neaiški. Keturi jų buvo nuvežti į ligonines, sakė Honolulu greitosios pagalbos tarnybos atstovė Shayne Enright.

„Pastabėjau dūmus, kylančius šalia mūsų sparno, nes (gaisras liepsnojo) tiesiai po mumis. Tuomet mes išbėgome“, – pasakojo Alas Citronas, gyvenantis 32-ajame aukšte.

„Išgirdome kelis sprogimus – pažvelgėm žemyn ir pamatėm liepsnas“, – pridūrė jis.

Apsaugos darbuotojas Leonardas Rosa sakė, kad evakuacija vyko tvarkingai – policininkai ir ugniagesiai ėjo iš buto į butą, ieškodami žmonių.

32-ajame aukšte su 10-mečiu ir 12-mečiu sūnumis gyvenantis Patrickas Williamsonas (Patrikas Viljamsonas) sakė, kad jie visi pasišalino iš pastato, kai užuodė dūmų kvapą.

P.Williamsonas sakė esantis „nerimaujantis, susirūpinęs ir šiek tiek piktas“ dėl susiklosčiusios padėties.

„Šiek tiek įtartina, kad gaisras tapo šitoks nevaldomas. Arba ugniagesių departamentas per vėlai reagavo, arba tame sparne kažkas dėjosi. Bet kokiu atveju kyla klausimas, kas nutiko, ir dabar jaučiuosi šiek tiek mažiau saugus, gyvendamas šiame pastate“, – pažymėjo vyras.

Honolulu meras Kirkas Caldwellas sakė, kad miestui reikėtų priimti teisės aktą, įpareigojantį senesnės statybos pastatuose įrengti sprinklerines sistemas.

„Didžiausias klausimas – įperkamumas, – sakė K.Caldwellas. – Gyventojai turėtų apmokėti. Tai gana brangu. Tačiau tai gelbsti gyvybes, o kai kalbama apie jūsų gyvybę, tai verta kainos.“