Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurdų ir arabų kovotojų aljansas, ketvirtadienį iš IS atsikovojo rytinį Batanio rajoną.

„Vėlų ketvirtadienį jie pradėjo kaimyninio Rumeilos (rajono) puolimą“, – nurodė padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Naujienų organizacijai AFP jis sakė, kad penktadienį ten vyko įnirtingi susirėmimai, o IS naudoja įprastą gynybos taktiką – apginkluotas bepilotes skraidykles, snaiperius ir savadarbes bombas.

Vienas SDF narys netoli Rumeilos ketvirtadienį AFP sakė, kad IS mirtininkai detonuoja sprogmenų prikrautus automobilius, siekdami sulaikyti kovotojus.

„Jie siunčia užminuotus automobilius mūsų pozicijų link, o atsitraukdami palieka minų“, – sakė 30-metis kovotojas.

Civiliai „negali pajudėti. Dėl snaiperių jie negali išvykti dieną“, teigė jis.

Šaltinio, jo būriui pavyko atverti Rumeilos gyventojams vieną pabėgimo maršrutą. Juo pasinaudojo ir 56 metų Abdel Halimas Ulaywi.

„Prieš dešimt dienų į mūsų namus pataikė smūgis, ir mes greitai įbėgome vidun. Mano sesuo buvo sužeista į pilvą, ji ėmė kraujuoti. Ji išgyveno šešias dienas, bet galiausiai mirė“, – sakė vyras.

AFP jis pasakojo, kad keliskart bandė pabėgti, „bet IS priversdavo mus grįžti“.

Pasak R. Abdel Rahmano, IS sulėtino SDF pažangą atakuojant ir kitus Rakos rajonus, įskaitant senamiestį.

„SDF sunkiai sekasi išlaikyti naujai užimtas pozicijas senamiestyje dėl intensyvios snaiperių veiklos ir vis dažnesnių bepiločių skraidyklių, nešančių bombas, atakų“, – nurodė jis.

IS užėmė Raką 2014 metų pradžioje. Džihadistai šį miestą paskelbė savo „kalifato“ faktine sostine Sirijoje.

Šis miestas jau pagarsėjo kaip pačių žiauriausių IS nusikaltimų vieta: Rakoje džihadistai masiškai kapojo galvas belaisviams; manoma, kad iš ten yra koordinuojamos ir užsienyje rengiamos grupuotės atakos.

SDF, padedamos JAV vadovaujamos koalicijos vykdomų antskrydžių, septynis mėnesius veržė kilpą aplink miestą, kol birželio 6 dieną galiausiai į jį įžengė.

Kurdų ir arabų aljansas jau užėmė apie 30 proc. miesto, praneša Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR.