Praėjusį mėnesį Aukščiausiasis teismas iš dalies atnaujino Jungtinių Valstijų prezidento draudimą musulmonams iš šešių šalių - Somalio, Sudano, Jemeno, Irano, Sirijos ir Libijos - atvykti į JAV, kol rudenį nuodugniai išnagrinės šią bylą.

Teisėjai nusprendė, kad draudimas nebus taikomas „tikrus ryšius su kažkuo JAV palaikantiems asmenims“. Šių šešių šalių piliečiams, kurių sutuoktinis, sužadėtinis, tėvai, vaikai, brolis ar sesuo gyvena JAV, bus leidžiama patekti į šalį.

Tačiau į JAV pareigūnų nustatytą „artimų“ giminaičių sąvoką neįėjo seneliai, tetos, dėdės, dukterėčios, sūnėnai, giminės iš žmonos ar vyro pusės, anūkai ir visi likę tolimesni giminaičiai.

Tačiau Havajų apygardos teismo teisėjas Derikas Vatsonas pareiškė, kad Aukščiausiasis teismas pernelyg siauriai interpretuoja artimo giminaičio sąvoką ir nusprendė į ją įtraukti senelius ir kitus JAV gyvenančių šių šešių musulmoniškų šalių piliečių artimuosius. Teisėjo teigimu, artimo giminaičio sąvoka buvo „pernelyg ribojanti“.

Aukščiausiasis teismas vis dar svarsto dėl dabartinės draudimo versijos ir leido birželį laikinai jam įsigalioti, tačiau dar pateiks galutinį sprendimą. Anot JAV vadovo, draudimas reikalingas tam, kad būtų užkirstas kelias teroristiniams išpuoliams, o Amerika liktų saugi.