Kaip rašo „Politico“, šias mintis Prancūzijos lyderis išdėstė šeštadienį, per dar tebevykusį G20 viršūnių susitikimą, atsakydamas į reporterio iš Dramblio Kaulo Kranto klausimą, kodėl nesiimama rengti su Afrika susijusio Maršalo plano.

„Maršalo planas buvo susijęs su ekonomikos atkūrimu<...>, o Afrikai tenkantys iššūkiai yra visiškai kitokie ir gerokai sudėtingesni, susiję su civilizacija“, – sakė E. Macronas ir pridūrė, kad būtina susimąstyti apie strategijas, kurios būtų kur kas lankstesnės nei Maršalo planas.

Šie žodžiai sukėlė tikrą pykčio bangą socialiniuose tinkluose. E. Macronas buvo kaltinamas rasizmu ir aklu vadovavimusi Afrikos žemynui lipdomais stereotipais.

Vis dėlto daugelis socialinių tinklų komentatorių nesugebėjo atsižvelgti į tai, kad E. Macrono atsakymas buvo pateiktas be platesnio konteksto – paskelbta tik jo atsakymo nuotrupa.

Iš tiesų tris minutes kalbėjęs E. Macronas bandė išdėstyti, kuo pokario ekonomikos atkūrimo programa, tokia kaip Maršalo planas, skiriasi nuo konkrečiam regionui būdingų plėtros klausimų sprendimo.

E. Macronas ragino skatinti partnerystę ir nurodė tokias problemas kaip neteisėta prekyba, korupcija ir demografinė raida.