Dar keturiems asmenims, prisiekusiųjų pripažintiems B. Nemcovo nužudymo bendrininkais, teismas skyrė laisvės atėmimo nuo 11 iki 19 metų bausmes, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Teisėjo Jurijaus Žitnikovo paskelbtame nuosprendyje sakoma, kad Anzoras Gubaševas nuteisiamas kalėti griežto režimo kolonijoje 19 metų, jo brolis Šadidas Gubaševas – 16 metų, Temirlanas Eskerchanovas – 14 metų, o Chamzatas Bachajevas – 11 metų.

Visiems atsakovams skirtos 100 tūkst. rublių (1,46 tūkst. eurų) baudos.

Į atsakovų, kurie visi yra čečėnai, bausmės laiką įskaičiuotas jų kardomojo kalinimo laikas tyrimo ir teismo metu.

Iš T. Eskerchanovo teismas taip pat atėmė specialųjį policijos praporščiko laipsnį.

Kaltinamųjų advokatai pareiškė ketinantys apskųsti nuosprendį Rusijos Aukščiausiajam Teismui ir Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

Mįslingas nužudymas

55 metų B. Nemcovas, buvęs premjeras ir vienas iškiliausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų, buvo nušautas 2015 metų vasario 27 d. ant tilto netoli Kremliaus. Jis buvo vienas garsiausių prezidento Vladimiro Putino oponentų; jo nužudymas sukrėtė Rusijos opozicijos šalininkus.

Z. Dadajevas anksčiau buvo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo saugumo pajėgų karininkas. B. Nemcovo sąjungininkai kritikavo tyrėjus nesiaiškinus galimo R. Kadyrovo vaidmens šioje žmogžudystėje.

„Kaltinamųjų suole nebuvo nei organizatorių, nei sumanytojų“, – B. Nemcovo dukros advokatas Vadimas Prochorovas sakė žurnalistams po teismo posėdžio.

„Niekas nebeabejoja, kad gija veda į Ramzano Kadyrovo artimiausią aplinką. Gija veda mažų mažiausiai į Grozną, galbūt ir anksčiau“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje prielaidas, kad šį nusikaltimą galbūt organizavo aukšto rango Rusijos pareigūnai.

B. Nemcovo artimas sąjungininkas ir opozicijos veikėjas Ilja Jašinas pareiškė, kad „neįmanoma šio nusikaltimo laikyti išnagrinėtu, kol jo sumanytojai ir organizatoriai tebėra laisvėje“.

„Tikėjomės, kad Dadajevas bus įkaltintas iki gyvos galvos, – sakė jis. – Kas yra 20 metų už žmogaus gyvybę?“

„Melas“

Kaltinamieji visuomet neigė, kad dalyvavo nužudant B. Nemcovą; keli jų atsiėmė pradinius prisipažinimus, tvirtindami, kad jie buvo išgauti kankinant.

Paskelbus nuosprendį, T. Eskerchanovas iškvėpė į atsakovų narvo stiklą ir pirštu parašė „melas“ , o atsakovų artimieji teismo salėje verkė.

Po teismo nuosprendžio paskelbtame Rusijos tyrimų komiteto pareiškime sakoma, kad jis toliau „renka įrodymus apie Nemcovo nužudymo organizatorius“.

Tyrėjai yra sakę, kad byla dar tęsiama dėl įtariamo organizatoriaus, kuris pabėgo.

Šis įtariamasis, Ruslanas Muchudinovas, buvo Čečėnijos pajėgų vado, kuriam buvo pavaldus Z. Dadajevas, vairuotojas.

Tyrėjai sakė, kad R. Muchudinovas siūlė atsakovams pinigų už nužudymą, bet niekada taip ir nepaaiškino, kodėl šis žemo rango karininkas būtų norėjęs B. Nemcovo mirties ir iš kur jis gavo pinigų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)