Tačiau, užuot tiesiogiai ragindamas atkurti Gibraltaro suverenumą, taip rizikuodamas sukelti įtampą, karalius kalbėjo taikiu tonu. Gibraltaras nuo XVIII amžiaus pradžios yra britų valda, tačiau Ispanija tradiciškai kelia tikslą jį susigrąžinti. Felipe VI pareiškė įsitikinimą, kad abi šalys gali įveikti nesutarimus dėl Gibraltaro ir rasti visiems su tuo susijusiems priimtiną sprendimą.

Ispanijos karalius taip pat pagerbė pastaruoju laikotarpiu teroristiniuose išpuoliuose žuvusius asmenis, tai yra prieš metus žiauriai nužudytą JK parlamentarę Joe Cox, per išpuolį prie JK parlamento nudurtą policijos pareigūną ir kitus.

Felipe VI taip pat negalėjo išvengti „Brexit“ temos, pripažindamas, kad tokia padėtis liūdina Ispaniją. Tačiau pareiškė gerbiąs pernykščio referendumo rezultatus - JK piliečių sprendimą išstoti iš Europos Sąjungos (ES). Jis kalbėjo apie šimtus tūkstančių JK gyvenančių ispanų ir Ispanijoje gyvenančių britų, kurių ateitis, JK derantis dėl išstojimo iš ES, kybo ant plauko.

„Šie piliečiai turi teisėtų lūkesčių dėl stabilumo ir normalių gyvenimo sąlygų jiems ir jų šeimoms“, - sakė Felipe VI ir ragino pasiekti tokį susitarimą, kuris suteiktų tiems piliečiams pakankamas garantijas.

Ispanijoje apytikriai gyvena 300 tūkst. britų, iš kurių didžioji dalis - pensininkai, o JK gyvena maždaug 116 tūkst. ispanų.