Tai trečiasis ir paskutinis prezidento pasirašytas dekretas dėl amnestijos suteikimo FARC nariams. Iš viso daugiau kaip 7 tūkst. sukilėlių buvo suteikta amnestija arba jie buvo paleisti iš kalėjimo, siekiant vėl juos integruoti į Kolumbijos visuomenę.

Praėjusį mėnesį grupuotė taip pat užbaigė nusiginklavimo procesą. Sukilėliai Jungtinių Tautų (JT) misijai Kolumbijoje atidavė visus 7 tūkst. savo užregistruotų ginklų.

Pirmadienį JT Saugumo Taryba balsavo, kad Kolumbijoje nuo rugsėjo būtų pradėta nauja misija, skirta prižiūrėti taikos susitarimo įgyvendinimą.

Pernai sukilėliams ir Kolumbijos vyriausybei pasiekus taikos susitarimą, šalyje užbaigiamas daugiau kaip penkis dešimtmečius trukęs konfliktas. Marksistų sukilėlių grupuotė FARC įkurta 1964 metais ir buvo skirta ginti žemės neturinčių valstiečių teises.

Formalios taikos derybos su vyriausybe pradėtos 2012 metais, jos truko ketverius metus. Galutinį susitarimą pernai spalį referendume atmetė Kolumbijos žmonės, bet, praėjus mėnesiui, Kongresas pritarė pakoreguotai susitarimo versijai ir pasirašė įstatymą. Siekiant tapti politine partija, FARC sutiko nutraukti ginkluotą kovą.

Pagrindinė taikos susitarimo dalis - sukilėlių integravimas į visuomeninį gyvenimą. Buvo susitarta, kad visiems sunkių nusikaltimų neįvykdžiusiems FARC nariams bus suteikta amnestija. J. M. Santoso pasirašyti dekretai amnestiją suteikė 6 005 buvusiems sukilėliams, o dar 1400 buvo paleisti iš kalėjimų.

Už pastangas pasiekti taiką Kolumbijos prezidentui įteikta Nobelio taikos premija. Po sėkmingų derybų su FARC antra didžiausia Kolumbijos sukilėlių grupuotė ELN tai pat pradėjo formalias taikos derybas.