R. Tillersonas anksčiau šią dieną kelias valandas Stambule bendravo su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, vildamasis pagerinti abiejų šalių ryšius.

Jis pripažino, kad Jungtinių Valstijų santykiai su Turkija „kurį laiką buvo kažkiek įtempti“.

„Viliuosi, kad pradėjome juos taisyti“, – sakė jis JAV konsulato darbuotojams Stambule, baigdamas dviejų dienų vizitą.

Turkijos santykiai su JAV paskutiniais buvusio prezidento Baracko Obamos administracijos valdymo mėnesiais smarkiai pablogėjo, tačiau Ankara tikisi, kad vadovaujant Donaldui Trumpui padėtis pasikeis.

Tačiau santykius vis dar gadina ginčai įvairiomis temomis: nuo Sirijos iki pernai liepos 15 dienos mėginto surengti pučo organizatoriumi laikomo, JAV gyvenančio musulmonų pamokslininko Fethullah Guleno ekstradicijos, taip pat dėl Turkijoje nuo spalio įkalinto JAV pastoriaus likimo.

R. Tillersonas, buvęs stambiausios naftos bendrovės „Exxon Mobil“ vykdomasis direktorius, pažymėjo manąs, kad kiekvieną kartą susitinkant su R.T. Erdoganu „reikalai po truputį gerėja, spendžiant pagal mūsų pokalbių toną“.

„Manau, kad mes pradedame atkurti tam tikrą pasitikėjimą, buvusį abipusiškai prarastą – jie prarado kažkiek pasitikėjimo mumis, mes – jais“, sakė R. Tillersonas.

„Taigi, manau, kad mes labai stengiamės atkurti tą pasitikėjimo lygį, ir tai yra bet kurių santykių pagrindas“, – pažymėjo jis.

Vis dėlto Turkija piktinasi, kad D. Trumpas toliau tęsia, ir netgi plečia, B. Obamos politiką remti Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), vienus pagrindinių su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais Sirijoje kovojančių jėgų.

Ankara YPG priskiria prie teroristinių grupuočių ir laiko šiuos kovotojų būrius Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu Sirijoje. PKK Turkijoje tebetęsia sukilimą nuo 1984 metų.

Vašingtonas atvirai ginkluoja YPG, aktyviai dalyvaujančią JAV remiamoje operacijoje, kuria stengiamasi išstumti IS džihadistus iš jų tvirtovės Rakoje.

R. Tillersonas dar nurodė, kad Vašingtonas tikisi „pakartoti“ operacijų Rakoje prieš IS sėkmę ir kitur Sirijos šiaurėje, bendradarbiaujant kartu su Turkija; tačiau smulkiau šios temos jis neplėtojo.

„Aš tikiuosi, kad tai taip pat prisidės prie pasitikėjimo gerinimo“, – pridūrė jis.