Xi Jinpingas yra Kinijos Liaudies Respublikos prezidentas, o Kinijos Respublika yra oficialiai vadinamas Taivanas, kurį Kinija laiko savo maištinga provincija ir tikisi susigrąžinti.

Ši klaida įsivėlė praėjusį savaitgalį Hamburge vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, kai buvo oficialiai perskaitytos JAV prezidento Donaldo Trumpo pastabos prieš jo dvišalį susitikimą su Xi Jinpingu.

Ji priminė D. Trumpo abejones dėl „Vienos Kinijos“ politikos, nuo kurios daug priklauso Vašingtono ir Pekino santykiai ir pagal kurią Taivanas yra pripažįstamas Kinijos dalimi.

Kinija jau buvo įtūžusi, kai milijardierius verslininkas po savo pergalės rinkimuose pasikalbėjo telefonu su Taivano lydere Tsai Ing- wen, sulaužydamas ne vien dešimtmetį JAV vykdytą diplomatinę politiką.

Praėjusį mėnesį JAV prezidento administracija dar kartą suerzino Pekiną, kai leido parduoti Taivanui ginkluotės už 1,3 mlrd. dolerių (1,14 mlrd. eurų).

Amerika yra galingiausia Taivano sąjungininkė, nors Vašingtonas oficialiai yra dešimtmečius nutraukęs diplomatinius santykius su Taibėjumi.

„JAV atsiprašė dėl šios techninės klaidos ir ją ištaisė“, – pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudos konferencijoje.

Tačiau Kinijos vadovo pavadinimas „Kinijos Respublikos“ prezidentu nebuvo vienintelis praėjusios savaitės Vašingtono liapsusas. Atskirame žiniasklaidai skirtame pranešime Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe buvo pavadintas „Japonijos prezidentu Abe“.