Tai jis sakė kitą dieną po pirmojo jųdviejų asmeniško susitikimo, kurio nekantriai laukta po įtarimų, kad Rusija pridėjo ranką prie netikėtos D.Trumpo rinkimų pergalės praėjusiais metais.

„Trumpas, kurį matai per televiziją, labai skiriasi nuo tikrojo Trumpo“, – Hamburge, kur Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo užkulisiuose susitiko su JAV lyderiu, žurnalistams sakė V. Putinas.

„Jis puikiai supranta, su kuo kalba, ir greitai atsako į klausimus. Manau, asmeniniai santykiai užsimezgė“, – pridūrė V. Putinas.

Jis sakė teigiamai vertinąs galimybes atkurti JAV ir Rusijos santykius, kurie valdant D. Trumpo pirmtakui Barackui Obamai pablogėjo iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo pat Šaltojo karo laikų.

„Yra visos priežastys manyti, kad galėsime bent iš dalies atkurti tą bendradarbiavimo lygį, kurio mums reikia, – spaudos konferencijoje sakė V.Putinas. – Labai (to) tikiuosi ir man atrodo, kad tam tikras pamatas jau sukurtas.“

Rusijos lyderis sakė, kad, konkrečiai, D. Trumpo administracija atrodo ne tokia nelanksti dėl karo Sirijoje, kur Maskva ir Vašingtonas remia skirtingas konflikto šalis.

„Man atrodo, kad JAV pozicija (dėl Sirijos) tapo pragmatiškesnė. Esama supratimo, kad jei sujungsime savo pastangas, galėsime daug pasiekti“, – sakė V. Putinas.

Rusija ir JAV sutiko su supratimo memorandumu dėl deeskalavimo zonos sukūrimo Pietvakarių Sirijoje nuo sekmadienio vidurdienio, penktadienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pasak S. Lavrovo, šį ugnies nutraukimą prižiūrės Rusijos karo policija, „koordinuodama (veiksmus) su jordaniečiais ir amerikiečiais“.

Kišimasis

Dėl įtarimų, kad Rusija kišosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus, po kurių į valdžią atėjo D. Trumpas, V.Putinas sakė, kad JAV prezidentas per jų susitikimą priėmė jo paneigimus.

„Trumpas uždavė daug klausimų ir aš į juos atsakiau. Man atrodo, kad jis pripažino ir priėmė (šiuos atsakymus)“, – sakė V. Putinas.

D. Trumpas apie šį susitikimą nekalbėjo, tik anksčiau šeštadienį sakė, kad jis buvo „nuostabus“.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono, dalyvavusio dvi valandas ir 15 minučių trukusiame susitikime, V. Putinas ir D. Trumpas „labai energingai ir ilgai keitėsi nuomonėmis“ apie įtarimus dėl kišimosi.

R. Tillersonas, eidamas iš penktadienio spaudos konferencijos Hamburge, paklaustas, ar D. Trumpas priėmė V. Putino paneigimus, nieko neatsakė.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley tuo tarpu televizijai CNN sakė, kad V. Putinu negalima tikėti.

„Visi žino, kad Rusija kišosi į mūsų rinkimus“, – pasakė ji.

D. Trumpas „iš esmės norėjo pasižiūrėti jam į akis, leisti jam suprasti, kad taip, mes žinome, kad jūs kišotės į mūsų rinkimus, taip, mes žinome, kad jūs tai darėt“, sakė N.Haley.

„Ir aš galvoju, prezidentas Putinas padarė kaip tik tai, ko mes ir tikėjomės, tai yra, neigė. Tai Rusijos bandymas gelbėti reputaciją. Bet jie negali. Jie negali“, – pridūrė ji.

„Teigiama chemija“

R. Tillersonas sakė, kad abu lyderiai „labai greit užmezgė kalbą“ ir kad tarp jų buvo „labai aiški teigiama chemija“.

Daugiausia laiko užėmė Sirijos klausimas, nurodė R. Tillersonas.

„Yra tiek daug klausimų... Apie beveik visus buvo užsiminta... Nė vienas iš jų nenorėjo liautis, – sakė jis. – Manau, kad jie vienu metu net atsiuntė (JAV) pirmąją ponią, kad pažiūrėtų, ar ji gali mus iš ten ištraukti, bet ir tai nesuveikė... Kalbėjomės dar valandą. Jai aiškiai nepavyko.“

D. Trumpo žmona Melania per G-20 iškilmingą vakarienę penktadienį sėdėjo šalia V. Putino ir nuotraukos sudarė įspūdį, kad jie iškart rado bendros kalbos.