„Prezidentas pradėjo susitikimą su prezidentu Putinu iškeldamas Amerikos žmonių susirūpinimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų rinkimus“, - R. Tillersonas sakė žurnalistams po derybų, surengtų Vokietijoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose.

„Jie labai nuodugniai ir ilgai kalbėjosi šia tema. Prezidentas ne vieną kartą spaudė prezidentą Putiną dėl Rusijos vaidmens. Prezidentas Putinas tokį vaidmenį neigė; manau, jis tai darė ir anksčiau“, - R. Tillersonas sakė žurnalistams.

JAV diplomatijos vadovas irgi dalyvavo šiame apie 2 val. 15 min. trukusiame susitikime Hamburge. Jis sakė, kad abu lyderiai „labai greitai rado bendrą kalbą“.

„Tarp jų labai aiškiai užsimezgė teigiamas ryšys, - R. Tillersonas sakė žurnalistams. - Buvo aptariama labai daug klausimų... Buvo paliesta beveik viskas... Nei vienas jų nenorėjo sustoti.“

„Manau, jie vienu metu netgi pasiuntė (JAV) pirmąją ponią, kad galbūt ji galėtų mus iš ten išvesti, bet tai irgi nesuveikė... Išbuvome dar valandą. Akivaizdu, kad jau nepavyko!“ - juokavo jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atskirai sakė, kad D.Trumpas „priėmė“ V. Putino patikinimą, kad Rusija niekaip nesikišo į JAV rinkimus.

„Prezidentas Trumpas sakė išgirdęs aiškių Putino pareiškimų, kad (kaltinimai dėl kišimosi) yra neteisingi ir kad Rusijos tarnybos nesikišo. Jis priėmė šiuos pareiškimus", - sakė S. Lavrovas.

Kai baigiantis spaudos konferencijai R. Tillersonas buvo paklaustas, ar šis S. Lavrovo pareiškimas yra tikslus, valstybės sekretorius nesutiko atsakyti.

Maskva: JAV ir Rusija susitarė dėl paliaubų Sirijos pietuose

Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl ugnies nutraukimo Sirijos pietų regione nuo sekmadienio vidurdienio, penktadienį paskelbė Hamburge viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Šiandien Amane Rusijos, Amerikos ir Jordanijos ekspertai ... susitarė dėl supratimo memorandumo, kad būtų sukurta deeskalavimo zona“ Daraa, Kuneitros ir Suvaidos provincijose, sakė jis.

„Šioje zonoje ugnis bus nutraukta nuo liepos 9-osios vidurdienio Damasko (ir Lietuvos) laiku“, – pridūrė S. Lavrovas.

Rusija, Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkė, šiemet vedė derybas su Turkija ir Iranu dėl keturių vadinamųjų deeskalavimo zonų karo nuniokotoje šalyje.

Vis dėlto per šią savaitę Kazachstano sostinėje Astanoje vykusias derybas nepavyko pasiekti susitarimo dėl tvarkos palaikymo šiose zonose ir jų tikslių ribų.

S. Lavrovas sakė, kad sekmadienį prasidėsiančias paliaubas prižiūrės Rusijos karo policija, „koordinuojant veiksmus su jordaniečiais ir amerikiečiais“.

Jungtinės Valstijos nuo 2014 metų vadovauja daugiašalei koalicijai, kovojančiai Sirijoje ir kaimyniniame Irake prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“.