Spėlionės svyruoja nuo visiško JK ekonomikos žlugimo iki kai kurių romantikų ilgesingai pranašaujamos naujosios imperijos gimimo.

Kaip benutiktų iš tikrųjų, britų sprendimas jau turi įtakos patiems įvairiausiems ne itin maloniems pokyčiams.

POLITICO pateikia 12 dalykų, kuriuos „Brexit“ jau dabar pavertė griuvėsiais.

1. „Jungtinė“ Karalystė

Ar kada esate mėginę padalinti tortą į 51,9 proc. ir 48,1 proc. dalis? Šis tortas – tai JK, o peilis – labiausiai žmones supriešinęs visų laikų balsavimas. „Brexit“ padalino šias salas iš biskvito, kremo ir džemo tiksliai per pusę, tačiau tai dar nereiškia, kad pusė ne itin gerai tarpusavyje sutvirtintų sluoksnių laikysis taip, kaip norėtume.

Mažai tikėtina, kad įmanoma pasiekti rezultatų, kuriais būtų patenkinti visi, o struktūrinį šoką JK vientisumui keliantys veiksniai gali pasirodyti pernelyg rimti.

2. Romantinis aspektas

Aukštuomenės Biblija vadinamas leidinys „Tatler“ neseniai pateikė naujojo romantinio pasaulio taisykles. Panašu, kad pasimatymų srityje nėra nieko svarbesnio už tai, kaip vienas ar kitas asmuo balsavo ES referendume. Nauja pasimatymų programėlė „Hater“, vartotojus vieną su kitu suvedanti pagal dalykus, kurių abu asmenys nemėgsta, rodo, kad ne mažiau 88 proc. vartotojų buvo vienas su kitu suvesti pagal bendrai jaučiamą neapykantą pasilikimo ar traukimosi iš ES stovyklai.

„Vienišiems žmonėms reikia tokios technologijos, nes egzistuoja biologinis faktas – neįmanoma pasakyti, ar žmogus pasisako už likimą ES ar pasitraukimą, vien pažvelgus į jį ar netgi turint su juo lytinių santykių, - patikino Emily Hill, „Bad Romance“ knygos autorė. – Jų skleidžiamas kvapas ir skonis toks pat, bet smegenys yra kitokios.“

Jei šių argumentų jums dar ne gana, santykių konsultantai pateikia dar vieną: pastaruoju metu fiksuojamas padidėjęs ginčų porose dėl „Brexit“ skaičius. Kur gi dingo meilė? Ją sugriovė „Brexit“.

3. Didžiosios Britanijos reputacija

Jei britas kitos tautybės asmeniui pasakydavo, kad jis yra britas, iš karto prasidėdavo kalbos apie arbatą, šiltą alų, karalienę, futbolą, „Spice Girls“ ir, be jokios abejonės, siaubingą maistą.

Tiesa, šiuo metu situacija kiek pasikeitusi: vos tik spėjęs informuoti, kad esi iš JK, iš karto sulauksi užuojautos kupinų žvilgsnių.

Amerikiečiai skuba nuraminti britus, kad kuo puikiausiai supranta jų nepavydėtiną padėtį, nes turi D. Trumpą, o tai prilygsta pačiam baisiausiam košmarui ir gyvenimą apkartiną ne ką mažiau nei „Brexit“.

4. Laiko ir erdvės suvokimas

Laikas, toks, kokį mes jaučiamės patiriantys, juda viena kryptimi, įvykiai vienas po kito dėliojasi linijiniu principu. JK kol kas dar nepasitraukė iš ES, tačiau bet kokia gera žinia išstojimo iš ES idėjos palaikytojų pateikiama kaip įrodymas, kad „Brexit“ – puiki mintis.

Pažvelkime į ekonomines prognozes: kovo mėn. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) peržiūrėjo savo prognozes dėl JK BVP augimo ir pagerino jas iki 1,6 proc. šiais metais, nors praėjusių metų lapkričio mėn. buvo prognozuojamas tik 1,2 proc. augimas.

„Matote! – džiūgavo „Brexit“ palaikytojai. – Prognozės peržiūrėtos ir pakeistos į geresnes! Valio!“
Iš tikrųjų visa tai tik patvirtina, kad „Brexit“ dar neįvyko. „Didžiausia rizika ekonomikai – neužtikrintumas dėl išstojimo iš ES proceso“, - teigiama EBPO įvertinime.

Dar galima apžvelgti situaciją, besiklostančią dėl „Brexit“ derybų. Už JK pasitraukimą iš ES atsakingas JK ministras Davidas Davisas yra sakęs, kad šios vasaros įvykiai parodys, kaip iš tikrųjų vyks derybos su Briuseliu.

Po vos vienos realesnių derybų dienos darosi akivaizdu, kaip 27 ES šalys narės šias derybas įsivaizduoja: visų pirma – skyrybos, tada derybos dėl naujų santykių.

Vis tik „Brexit“ rėmėjų stovykloje laiko tėkmė ir suvokimas visiškai kitokie. „Svarbu ne tai, kada derybos prasidės, o tai, kaip jos baigsis“, - po įvykusio susitikimo pareiškė D. Davisas.

5. Viešoji nuomonė

Tenka pripažinti, kad viešosios nuomonės apklausų rezultatai dėl „Brexit“ nepasitvirtino. Esminė to priežastis – jaunų britų sprendimas nedalyvauti referendume. Tiesa, dabar jau susiklosčiusi visiškai kitokia situacija, o šį mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose jaunų rinkėjų aktyvumas buvo didžiausias per pastarųjų 25 metų laikotarpį.

Vis tik situacijos esmė glūdi kur kas giliau nei gali atrodyti. Apklausų grupių darbo principas – prie vieno stalo susodinti visus asmenis, besidalinančius savo nuomonėmis aktualiais klausimais, tačiau tokios diskusijos tapo kur kas sudėtingesnės laikotarpiu po referendumo.

Remain supporters

„Po referendumo Škotijoje turėjome ir toliau skirstyti už ir prieš balsavusius asmenis politinėse grupėse, vis dar dažnai taip elgiamės, nes šis klausimas išlieka emociškai jautrus“, - teigė britų viešosios nuomonės apklausų įmonės „Populus“ atstovė Daisy Powell-Chandler.

„Dauguma pasisakiusiųjų už likimą ES susitaikė su „Brexit“ ir mano, kad privaloma paskubėti ir visa tai atlikti kaip įmanoma greičiau.“ – tikino ji.

6. Žodžių menas

„Veiksmai ne visada suteikia laimės, bet be veiksmų laimės tikrai nebus, - yra sakęs Didžiosios Britanijos valstybės veikėjas Benjaminas Disraelis. „Jei nori, kad būtų kas nors pasakyta, kreipkis į vyrą, jei nori, kad būtų kas nors padaryta, kreipkis į moterį.“ – teigė pirmąja moterimi, užėmusia JK ministro pirmininko postą, tapusi Margaret Thatcher.

Antrojo pasaulinio karo metais Didžiosios Britanijos ministro pirmininko pareigas ėjęs Winstonas Churchillis padėjo savo šaliai ir sąjungininkėms įveikti tamsiausias XX amžiaus dienas. Sudėtinga jo kaip oratoriaus privalumus iliustruoti vos vienu pasakymu. Tenka pripažinti, kad mūsų dienomis sparnuotomis tampančios frazės kur kas trumpesnės ir lakoniškesnės.

7. Vasaros atostogos

Visai nesvarbu, ar vasaros atostogas pageidaujate leisti su kokteiliu rankoje Pietų Afrikoje, ar jums priimtinesnis Kopakabanos paplūdimys, o gal – pėsčiųjų žygiai Bavarijoje. Bet kuriuo atveju britams visos šios pramogos po referendumo neišvengiamai pabrango.

Vos tik paaiškėjo referendumo dėl „Brexit“ rezultatai, svaras pasiekė 31 m. dugną JAV dolerio atžvilgiu. Smuko ir JK nacionalinės valiutos kursas kitų pasaulio šalių valiutų atžvilgiu.

Kiekvienas žingsnis „Brexit“ link reiškia naują pavojų keliantį susvirduliavimą.

Vis tik nederėtų pasinerti į pesimizmo jūrą: lyginant su situacija iki referendumo svaro kursas pakilo Kongo franko, Uzbekistano sumo ir Mongolijos tugriko atžvilgiu. Taigi gali būti, kad renkantis atostogų kryptis laikas atsigręžti į kur kas daugiau nuotykių žadančius variantus, atsisakyti stereotipų ir pažvelgti į platųjį pasaulį.

8. Debatai internetinėje erdvėje

„Internetas – vienas galingiausių kada išrastų kalbos stiprintuvų“, - dar 1999 m. sakė technologijų pradininkas Vintas Cerfas, turėdamas galvoje interneto kaip priemonės, suteikiančios galimybę skirtingiems požiūriams klestėti, vertę.

Jis buvo neabejotinai teisus ir netgi numatė neigiamus aspektus: jei interneto vartotojai nebus jautrūs kitų interneto vartotojų teisėms, situacija gali tapti kur kas mažiau maloni. Savaime suprantama, debatai internetinėje erdvėje tampa vis ryškesni ir įspūdingesni, tačiau diskusijų dėl „Brexit“ atveju kalbos labai greitai slopsta.

Didžiosios Britanijos pasilikimo ES šalininkai

JK valdžia mokslininkams iš Kardifo universiteto skyrė 250 000 svarų (284 059 eurų) sumą, kad šie padėtų kontroliuoti situaciją dėl su „Brexit“ susijusių neapykantos nusikaltimų socialiniuose tinkluose.

„Neapykantos nusikaltimai dažniausiai itin aktyviai vykdomi tam tikru metu, o jų skaičiaus augimas kartais ganėtinai reikšmingai išauga po tam tikrų reikšmingų įvykių, - teigė profesorius Matthew Williamasas. – Referendumas dėl JK ateities ES sukėlė tam tikrų išankstinių nuostatų paskatintą nuomonių bangą, kuri savo ruožtu turėjo įtakos neapykantos nusikaltimų skaičiaus augimui.“

9. Karališkasis neutralitetas

Nepriklausomai nuo to, ką JK karalienė Elžbieta II mano apie britų politiką, ji nuomonę pasilieka sau.

Kiekvieną savaitę rengiamuose susitikimuose, kuriuose jai jau teko dalyvauti su 13 skirtingų JK ministrų pirmininkų, išsakytos nuomonės visada likdavo už uždarų durų.

Vis tik praėjusią savaitę ji buvo pastebėta su mėlynai balta skrybėlaite ant galvos, kuri akivaizdžiai priminė ES vėliavą. Be jokios abejonės, toks simbolinis ženklas negalėjo likti nepastebėtas ir neabejotinai sukėlė kalbų dėl galimai Elžbietos II demonstruojamų proeuropietiškų jausmų.

10. Torių partija

Narystės ES klausimas – tikrų tikriausias Konservatorių partijos skaudulys, kurio keliamas skausmas neslopsta jau ilgą laiką. Tereikia prisiminti JK ministrą pirmininką Johną Majorą, 1993 m. tris savo kabineto ministrus išvadinusį išperomis būtent dėl pasisakymų šia tema.

Vis tik „Brexit“ pakoregavo situaciją ir ji iš įkyriai nemalonaus jausmo, primenančio akmenį bate, pavirto į jausmą, prilygstantį ryklio nukąstai kojai.

Visų pirma tenka pripažinti: šiek tiek keista, tačiau už laisvą prekybą pasisakanti partija britus veda iš didžiausios visame pasaulyje laisvosios prekybos sutarties.

Th. May surengė pražūtingus išankstinius rinkimus, nes jai prireikė labiau užtikrintos daugumos „Brexit“ projektui įgyvendinti. Toriai iš stiprių ir stabilių tapo silpnais ir pažeidžiamais.

Kaip suvaldyti partiją, kurioje yra tiek atsidavusių eurofilų, tokių kaip Kenas Clarke‘as ir Anna Soubry, tiek ir užkietėjusių „Brexit“ šalininkų, tokių kaip Billas Cashas ir Jacobas Reesas Moggas?

Taigi darosi akivaizdu, kad torių partijoje bet kurią akimirką gali įvykti sprogimas.

11. Leiboristų partija

Tenka pripažinti, kad šios partijos lyderio Jeremy Corbyno parama pasilikimo ES stovyklai buvo vangoka: ne daugiau 47 leiboristų atstovų parlamente balsavo prieš 50 straipsnio aktyvavimą.

Būtų sudėtinga pasiginčyti, kad pastaruosiuose rinkimuose Leiboristų partija pasirodė itin sėkmingai, tačiau šiuo metu situacija neabejotinai pasikeitusi.

12. Valdžios kaltinimai Briuseliui

Pastaruosius keturis dešimtmečius JK lyderiai turėjo puikią galimybę be didesnių sunkumų ir išlaidų nusipurtyti nuo savo pačių bet kokią atsakomybę – tereikėjo nuolat dėl visko kaltinti Briuselį. Tiesa, britai prisidėjo rengiant ir pritarė kiekvienam teisės aktui, kurį ruošė ES institucijos.

Vis dėlto tai netrukdė visuomenei kartoti, kad šie teisės aktai yra įpiršti naudojant prievartą. Taigi bet kurioje situacijoje buvo galima užtikrintai ir drąsiai teigti, kad JK valdžią vienaip ar kitaip elgtis privertė būtent Briuselis. Įvykus balsavimui dėl „Brexit“ JK valdžiai teko susimąstyti apie poreikį vadžias perimti į savo rankas.

JK, besidžiaugiančiai naujuoju švytinčiu ir nenumaldomai artėjančiu suverenumu, akivaizdžiai būtina atlikti labai svarbius namų darbus, susijusius su pasirengimu prisiimti atsakomybę už savo sprendimus.

„Nuogas, alkanas žmogus, atsidūręs Sacharos dykumoje, yra laisvas, nes niekas jam negali sakyti, ką jam daryti. Tokiomis aplinkybėmis jis yra suverenus, bet tuo pačiu jis yra ir pasmerktas.“ – yra itin taikliai ir pranašiškai yra pasakęs buvęs Europos Komisijos (JK) narys iš JK Chrisas Pattenas.