Karo padėtis sukilimo nuniokotame Mindanao regione buvo įvesta gegužės 23 dieną, praėjus kelioms valandoms po to, kai šimtai kovotojų, mojavusių juodomis „Islamo valstybės“ vėliavomis, užėmė dalį Maravio miesto ir įsitraukė į kruvinus susirėmimus su saugumo pajėgomis, kurie tebevyksta.

Opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai sukritikavo sprendimą iškart po Maravio puolimo įvesti karo padėtį 20 mln. gyventojų turinčiame regione ir paragino Aukščiausiąjį Teismą ją atšaukti, nes jos paskelbimui „nebuvo pakankamo faktinio pagrindo“.

Triuškinama dauguma teisėjų atmetė prašymą atšaukti karo padėtį, informavo žurnalistus Aukščiausiojo Teismo atstovas spaudai, tačiau tokio sprendimo motyvų nenurodė.

R. Duterte antradienį pabrėžė, jog priėmė teisingą sprendimą įvesti karo padėtį. Pasak prezidento, karo padėtį reikėjo paskelbti gerokai anksčiau, kai kovotojai ėmė rengti sprogdinimus ir grobti bei žudyti žmones visame Mindanao regione.

„Kol Maravyje bus bent vienas teroristas, tai nesiliaus“, – sakė R. Duterte žurnalistams ir įspėjo, kad smurtas gali išplisti ir į kitus regionus.

Kovotojai tebėra užėmę kai kuriuos rajonus Maravio mieste, kuris yra islamistų bastionas katalikiškuose Filipinuose. JAV palaikomoms saugumo pajėgoms nesiseka išstumti islamistų iš šio miesto, per kurio puolimą jau žuvo daugiau nei 460 žmonių, o beveik 400 tūkst. gyventojų teko palikti savo namus.

R. Duterte sakė, kad jis paskelbė karo padėtį, kai kovotojai atakavo Maravį, siekdami įkurti „Islamo valstybės“ provinciją Pietų Filipinuose, kur ne vieną dešimtmetį vyko kruvinas konfliktas su kairiojo sparno kovotojais ir musulmonų separatistais.

Kreipimesi į teismą opozicijos įstatymų leidėjai įspėjo, kad karo padėtis atvers duris represijoms ir žiaurumams, kuriuos šalis patyrė per du dešimtmečius trukusį diktatoriaus Ferdinando Marcoso valdymą. F. Marcosas buvo nuverstas per „Liaudies galios“ revoliuciją 1986-aisiais.

F. Marcoso valdymo laikotarpiu tūkstančiai įtariamų komunistų ir musulmonų sukilėlių buvo pasiųsti už grotų, kankinti ir nužudyti, nurodo istorikai.