Tiktai palei Austrijos sieną su Vengrija vykdomi patikrinimai, visur kitur šalis tvirtai laikosi Europos Sąjungos (ES) atvirų sienos sistemos.

Tačiau, Austrijos gynybos ministro Hanso Pėterio Doskozilo teigimu, karinių pajėgų dislokavimas Brenerio perėjoje bus būtinas, jei nesumažės migrantų (per Viduržemio jūrą) į Italiją antplūdis. Žmonių kontrabandininkų gaujos naudojasi Libijoje tvyrančiu smurtu ir chaosu ir išplukdo daug laivų su migrantais. Trumpiausias kelias iš Libijos į Italiją tėra apie 460 km.

Austrijos gynybos ministras H. P. Doskozilas apie šias priemones paskelbė per interviu dienraščiui „Kronen Zeitung“.

Italija įspėjo, kad su dabartiniu migrantų atvykimo mastu susidoroti darosi vis sunkiau, ir šalis teigė galinti uždaryti savo uostus bei sulaikyti gelbėjimo laivus, kuriais pagalbos agentūros gelbėja migrantus.

Brenerio perėja šiuo metu laikoma potencialiu migracijos karštuoju tašku, kai migrantų antplūdis į Italiją šiais metais yra didesnis nei pernai.

Iškvietė ambasadorių

Italijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Austrijos ambasadorių po Vienos pranešimo.

Pasak ministerijos, ambasadorius buvo iškviestas po „Austrijos vyriausybės pareiškimų, susijusių su kariuomenės dislokavimu prie Brenerio perėjos“ pasienyje.