Šiuose renginiuose dalyvauja virtinė lyderių.

H. Kohlis, vadovavęs Vokietijos pakartotiniam suvienijimui ir tapęs svarbiu Europos integracijos varikliu, mirė birželio 16-ąją, būdamas 87 metų.

Ceremonija Europos Parlamente pradėjo virtinę šeštadienio atminimo ir gedulo renginių. Jų kulminacija taps H. Kohlio laidotuvės Vokietijos mieste Špejeryje.

Ekskanclerio našlės prašymu valstybinių laidotuvių ceremonija nebus surengta.

H. Kohlio karstas buvo atgabentas į Europos Parlamento salę Prancūzijos mieste Strasbūre. Per ceremoniją kalbas sakė dabartinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

Laidotuvių ceremonijoje dalyvauja ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rusijai atstovauja premjeras Dmitrijus Medvedevas, Didžiajai Britanijai – ministrė pirmininkė Theresa May, o Izraeliui – premjeras Benjaminas Netanyahu.

Per kalbas ir trumpą filmą, kuris rodomas parlamente, bus sutelktas dėmesys į H. Kohlio vaidmenį suvienijant Vokietiją po Berlyno sienos griūties 1989-aisiais, taip pat į jo glaudų bendradarbiavimą su tuomečiu Prancūzijos prezidentu Francois Mitterrand'u formuojant Europos Sąjungą.

„Helmutas Kohlis buvo tikras europietis ir draugas. Europa jam daug skolinga“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris, kuris yra vienintelis dabartinis lyderis Europoje, dirbęs drauge su velioniu.

H. Kohlio „palikimas Europoje yra milžiniškas“, sakė J.-C. Junckeris ir pridūrė, kad kalba pirmiausia kaip šio Vokietijos politikos milžino draugas.

Prisimindamas H. Kohlį, B. Clintonas sakė, kad buvęs Vokietijos kancleris suteikė galimybę visiems įsitraukti į kai ką daugiau nei asmeninė karjera ar kadencijos, praleistos valdžioje.

Rusijos premjeras D. Medvedevas teigė, kad H. Kohlis buvo „pasaulio tvarkos architektas“, sugebėjęs meistriškai derėtis dėl Vakarų ir Rytų Vokietijos suvienijimo su buvusiu Sovietų Sąjungos vadovu Michailu Gorbačiovu. „Rusijoje mes jį prisiminsime kaip savo draugą – protingą ir nuoširdų žmogų“, – pabrėžė D. Medvedevas.

Tuo tarpu dabartinė Vokietijos kanclerė A. Merkel sakė, kad H. Kolis pakeitė milijonų žmonių ir jos pačios gyvenimą. „Mielas H. Kohli, tavo dėka šiandien aš stoviu čia. Dėkoju tau už galimybę, kurią suteikei man ir daugeliui kitų“, – pareiškė A. Merkel.

Europos Parlamentas tokią atsisveikinimo ceremoniją rengia pirmąjį kartą.

Idėją surengti tokią ceremoniją pasiūlė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris. Jį H.Kohlis maloniai vadindavo „jaunuoliu“, kai J.-C.Junckeris būdamas 41 metų tapo Liuksemburgo premjeru.

Mirus H.Kohliui J.-C.Junckeris sakė, kad buvęs Vokietijos lyderis buvo jo „mentorius, draugas, pati Europos esmė“.

Prieš ceremoniją prie Prancūzijos ir Vokietijos sienos esančiame Strasbūre imtasi griežtų saugumo priemonių: daugiau kaip 2 tūkst. policininkų buvo sutelkti saugoti susirinksiančių garbingų svečių.

Po ceremonijos Strasbūre H. Kohlio karstas bus sraigtasparniu nuskraidintas į Vokietijos miestą Liudvigshafeną, kur bus įkeltas į laivą ir nuplukdytas Reino upe į pietvakarinį Špėjerio miestą.

Šią programą aptemdė H. Kohlio vyresniojo sūnaus išsakyta kritika. Interviu savaitraščiui „Die Zeit“ jis sakė, kad šie planai „neverti“ jo tėvo vaidmens Vokietijos istorijoje.

Walteris Kohlis, kanclerio velionės pirmosios žmonos Hannelore Kohl sūnus, kritikavo sprendimą nerengti valstybinių laidotuvių, kai joms leidimo nedavė H.Kohlio antroji žmona Maike Kohl-Richter.

H.Kohlis vedė 34 metais už jį jaunesnę Maike būdamas 78-erių.

Viena iš priežasčių, kodėl našlė nesutiko leisti surengti valstybinių laidotuvių, buvo išliekantis pyktis dėl A. Merkel elgesio su savo buvusiu mentoriumi.

A. Merkel pašalino H. Kohlį iš Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vadovybės ir paragino partiją apskritai panaikinti jo narystę, kai ekskancleris įsivėlė į partijos finansavimo skandalą.

Walteris Kohlis sakė norįs, kad jo tėvo karstas būtų nugabentas į Vokietijos sostinę „nacionalinės pagarbos, ekumeninių gedulingų mišių ir karinio atsisveikinimo ceremonijai“ prie Brandenburgo vartų, kur buvęs lyderis stebėjo Berlyno sienos griūtį.

Dėl seniai besitęsiančio ginčo su pamote, uoliai ginančią savo vyro politinį palikimą, Walteris Kohlis jau daug metų nebendravo su tėvu ir apie jo mirtį sužinojo tik iš radijo žinių pranešimo.

Jis sakė nedalyvausiantis laidotuvių ceremonijoje Špėjeryje.

H. Kohlis buvo Vokietijos kancleris nuo 1982 iki 1998 metų. Jis yra vienintelis vokiečių politikas šiame poste buvęs keturias kadencijas iš eilės, buvo krikščionių demokratų partijos pirmininkas.

Dėl šalies suvienijimo H. Kohlis derėjosi su tuometiniu Sovietų Sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu ir Jungtinių Valstijų prezidentu George'u Bushu.

85 metų H. Kohlis yra ilgiausiai po karo kanclerio poste dirbęs vokiečių politikas, pelnęs pripažinimą kaip šalies pakartotino suvienijimo 1990 metais architektas. Šis konservatyvių pažiūrų politikas vadovavo Vokietijos vyriausybei 1982–1998 metais ir buvo vienas iš Europos Sąjungos vieningosios valiutos kūrėjų. Pastaraisiais metais jo sveikata buvo pašlijusi. 2009-aisiais H. Kohlį ištiko insultas, o 2012-aisiais jam buvo atlikta širdies operacija.

Dabartinė kanclerė Angela Merkel buvo laikoma H. Kohlio globotine: politikas ją įtraukė į savo kabinetą 1991 metais. Net vėliau ji atsigręžė prieš savo mentorių, kai jis įsivėlė į partijos finansavimo skandalą. Manoma, kad ta sumaištis padėjo A. Merkel perimti Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), o vėliau – visos šalies vairą. H. Kohlis pasitraukė iš aktyvios politikos 2002 metais, o pastaruoju metu buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

2015-ųjų rudenį jis buvo gydomas intensyviosios terapijos skyriuje dėl komplikacijų, išsivysčiusių po klubo sąnario keitimo operacijos, penktadienį pranešė dienraštis „Bild“.

2015-ųjų gegužę jis buvo hospitalizuotas prieš klubo sąnario operaciją, bet išsivysčius komplikacijoms prireikė naujų operacijų, tarp jų žarnyno.

1,93 metro ūgio H. Kohlis savo jėgų žydėjime buvo įspūdingo stoto, bet jo svoris buvo valstybės paslaptis.

H. Kohlis pasitraukė iš aktyvios politikos 2002 metais, o pastaruoju metu buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio. Jam taip pat buvo sunku kalbėti, kai jo žandikaulis buvo paralyžiuotas po pargriuvus patirtos traumos.

H. Kohlis, kuris yra vienas svarbiausių suvienytos Europos projekto architektų, yra aistringas europietis, ne kartą sakęs, kad Senojo žemyno integracija yra esminė sąlyga, kuri neleistų vėl jame įsiplieksti karams.

H. Kohlis yra išleidęs knygą „Dėl susirūpinimo Europa“ (Aus Sorge um Europa), kurioje kritikavo savo įpėdinius dėl jų politikos Rusijos ir euro atžvilgiu.

2001 metais nusižudė jo žmona Hannelore, su kuria H. Kohlis susilaukė dviejų sūnų ir kuri ilgai kentėjo dėl alergijos saulės šviesai.

2008-aisiais H.Kohlis vedė 35 metais už save jaunesnę Ekonomikos ministerijos padėjėją Maike Richter.

Šis politikas išgyveno per didžiulį cunamį, 2004 metais nuniokojusį Pietryčių Azijos pakrantes ir pražudžiusį daugybę žmonių – tąsyk jis turėjo būti evakuotas iš vieno pajūrio kurorto Šri Lankoje.