Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų teigimu, kalinių paleidimas gali būti susijęs su artėjančiu ESBO organizuojamu tarptautiniu įstatymų leidėjų susitikimu Minske, A. Lukašenkai siekiant užgesinti Vakarų kritiką dėl žmogaus teisių pažeidimų šalyje.

Valstybinės žiniasklaidos priemonės informavo, kad visi 35 suimti asmenys priklausė nacionalistų grupei „Baltasis legionas“ ir planavo surengti ginkluotą sukilimą. Tačiau Europos Sąjunga pasmerkė šį valdžios susidorojimą ir paragino nedelsiant juos paleisti.

Penktadienį Baltarusijos tyrimų komiteto vadovas Ivanas Noskevičius sakė, kad „nėra pagrindo laikyti įtariamuosius areštuotus“.

Jau kelias dienas Baltarusijos pareigūnai tylomis paleidinėja asmenis, suimtus dėl įtariamo masinių neramumų organizavimo. Pasak stebėtojų, taip greičiausiai daroma dėl Vakarų spaudimo prieš aukšto lygio ESBO susitikimą Minske.

Šį pavasarį per Baltarusiją nuvilnijo didžiausi pastarųjų metų antivyriausybiniai protestai. Juos išprovokavo naujas įstatymas, numatantis baudas žmonėms, kurie dirba mažiau nei 6 mėnesius per metus.

ESBO Parlamentinės Asamblėjos sesija Baltarusijos sostinėje turėtų vykti liepos 5-9 dienomis. Į ją atvyks šimtai įstatymų leidėjų iš Europos, Šiaurės Amerikos ir Azijos šalių.

„Kai kas norėjo organizuoti masinį protestą kaip tik tuo metu, kai atvyks Europos parlamentarai, ir reikalauti, kad tie žmonės būtų paleisti“, – sakė politologas Alesis Lagvinecas.

„Akivaizdu, kad būta abiejų (priežasčių): ir pareigūnų baimės, ir Europos Sąjungos spaudimo“, – sakė jis ir pridūrė, kad Minskas pageidauja „gražaus vaizdelio“ ESBO susitikime.

A. Lukašenka buvusią sovietinę respubliką valdo nuo 1994 metų.

ES buvo įvedusi sankcijas Baltarusijai dėl valdžios susidorojimo su savo politiniais oponentais po 2010 metų rinkimų, kurie sukėlė šalyje protestus. Tačiau pernai dauguma sankcijų buvo atšauktos, A. Lukašenkai paleidus suimtus politinius kalinius ir pabandžius įsiteikti Vakarams.