Vyriausybė šį apšiurusį namą šalies šiaurėje esančiame Braunau mieste perėmė pernai gruodį, parlamentarams specialiai dėl šio pastato priėmus nusavinimo įstatymą.

Anksčiau daug metų vyko ginčai su savininke Gerlinde Pommer. Pastaroji nuo 8-ojo dešimtmečio nuomojo namą Vidaus reikalų ministerijai ir atsisakydavo jį parduoti arba iš pagrindų renovuoti.

Vyriausybė sakė, jog buvo būtina perimti namą, kad jis netaptų šventove neonaciams.

Atsiskyrėlišku gyvenimu garsėjančios G. Pommer advokatas pareiškė, kad tokie veiksmai yra nebūtini ir sausio mėnesį pateikė apeliaciją.

Tačiau Vienoje veikiantis Konstitucinis Teismas palaikė vyriausybę ir nurodė, kad nusavinimas „atitinka viešąjį interesą“.

„(Namas) gali tapti piligrimystės vieta ... neonacių ideologijai. Todėl būtina užtikrinti, kad nevyktų jokių nusikalstamų piktnaudžiavimų“, – sakoma Teismo pareiškime.

Teisėjai pažymėjo, kad savininkė gaus kompensaciją už paimamą turtą, taip pat apimantį kelis garažus ir automobilių stovėjimo vietas už pagrindinio pastato.

G. Pommer šeimai šis geltonas kampinis namas, kuriame 1889 metų balandžio 20 dieną gimė Hitleris, priklausė beveik šimtmetį.

Nors būsimasis diktatorius jame gyveno neilgai, namas iki šiol vilioja naciams prijaučiančius žmones iš viso pasaulio.

800 kv. m ploto pastatas stovi tuščias nuo 2011 metų, kai buvo nutraukta nuomos sutartis tarp Austrijos ir G. Pommer.

Iki to laiko vyriausybė pastatą nuomojosi už maždaug 4 800 eurų per mėnesį ir naudojo jį kaip centrą neįgaliesiems.

Tačiau prieš šešerius metus sutartis buvo nutraukta, nes G. Pommer nesutiko su labai reikalinga renovacija.

Dar neaišku, ką vyriausybė ketina daryti su šiuo namu.

Vidaus reikalų ministerija siekė jį nugriauti, bet tam piktai pasipriešino kiti politikai ir istorikai.

Labiausiai tikėtina, kad dabar juo naudosis kokia nors labdaros organizacija.

Kasmet per Hitlerio gimtadienį antifašistai organizuoja mitingą prie šio pastato, netoli paminklinio akmens, ant kurio yra užrašyta: „Už taiką, laisvę ir demokratiją. Fašizmo – daugiau niekada, perspėja milijonai mirusiųjų.“