Per vizitą Liaudies išvadavimo armijos Xi Jinpingas atviru visureigiu važiavo šalia aerodrome išsirikiavusių karių. Jis šūktelėjo „Sveikinu jus visus, draugai!“ ir „Sveikinu jūsų pasišventimą“, važiuodamas šalia 3 100 karių, išrikiuotų dviem dešimtimis būrių.

Už karių buvo sustatyti šarvuotoji transporteriai, pėstininkų kovos mašinos, sraigtasparniai ir kitokia karinė technika.

Šis paradas buvo retas Kinijos karinės galios demonstravimas Honkonge, kur kariškiai paprastai būna mažai pastebimi.

Per 10 minučių trukusią apžiūrą Šek Kongo oro pajėgų bazėje Xi Jinpingas, kuris taip pat yra Centrinės karinės komisijos pirmininkas, vilkėjo Mao Zedongo stiliaus juodą, iki pat apykaklės susagstytą švarką, nors diena buvo karšta. Šis renginys buvo dalis iškilmių, skirtų Honkongo grąžinimo Kinijai oficialaus perdavimo 20-osioms metinėms paminėti.

Didžioji Britanija šio Azijos finansų centro kontrolę Pekinui perdavė 1997 metų liepos 1 dieną.

Honkongui buvo palikta teisė savarankiškai tvarkyti daugumą savo reikalų pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“. Vis dėlto Pekinas sprendžia su šia teritorija susijusius gynybos ir užsienio politikos klausimus. Honkonge dislokuojamos Kinijos ginkluotosios pajėgos siunčiamos iš žemyninės dalies.

Kinijos kariuomenės štabas Honkonge įsikūręs buvusioje britų karinėje bazėje miesto centre. Jo apylinkėse taip pat yra kitų karinių objektų, bet kariai iš bazių paprastai nebūna išleidžiami.

Per trijų dienų Xi Jinpingo vizitą taip pat bus inauguruota naujoji Honkongo vadovė Carrie Lam. Ši ceremonija vyks šeštadienį.

Ruošiantis prezidento vizitui buvo sustiprintos saugumo priemonės, valdžiai baiminantis galimų protestų.

Apie 26 žmonės, tarp jų jaunas aktyvistų lyderis Joshua Wongas, buvo suimti po trečiadienį surengtos demonstracijos, bet penktadienį jie buvo paleisti už užstatą. Pareigūnai penktadienį sakė, kad aktyvistams jokie kaltinimai nepateikti, bet rugsėjį jie turės prisistatyti policijai.

Aktyvistai buvo užsilipę ant didžiulės gėlės pavidalo skulptūros, Pekino padovanotos Honkongui. Ji yra netoli viešbučio, kuriame apsistojo prezidentas.

Demokratijos šalininkai baiminasi, kad Pekinas didina savo valdžią Honkonge ir varžo šiai teritorijai suteiktą plačią autonomiją. JAV pareigūnai irgi sakė nerimaujantys, kad Kinijos komunistiniai lyderiai nesilaiko savo įsipareigojimų pagal Honkongo perėmimo sutartį.

„Žvelgiant į likusius 30 metų, (kol galios principas) „Viena šalis, dvi sistemos“, negalime leisti Honkongas nueitų nevykusio Pekino autoritarizmo keliu“, – sakoma JAV respublikono senatoriaus Marco Rubio, Kongreso vykdomosios komisijos Kinijos reikalams pirmininko, pranešime.