A. Merkel Vokietijos parlamentarus patikino suprantanti, kad po Donaldo Trumpo sprendimo atšaukti JAV dalyvavimą šiame susitarime tai gali būti nelengvas uždavinys.

Tačiau, pasak jos, klimato kaitos klausimo sprendimas išlieka Europos prioritetu.

Didžiausių pasaulio ekonomikų lyderių susitikimas liepos 7-8 dienomis vyks Hamburge.

A. Merkel, kaip susitikimo šeimininkė, turi privilegiją nustatyti šio kasmečio susitikimo prioritetus.

Šiemet vienas jo prioritetų bus ir Paryžiaus klimato kaitos susitarimas, kuriuo siekiama mažinti išmetamo anglies dioksido poveikį aplinkai. Susitarimą pasirašiusios valstybės įsipareigojo temperatūros kilimą pasaulyje išlaikyti „gerokai žemesnį“ nei 2 laipsniai Celsijaus.

Ketvirtadienį kalbėdama parlamente A. Merkel taip pat griežtai pasisakė apie D. Trumpą ir jo sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo.

„Mūsų skirtumai akivaizdūs, ir būtų nesąžininga bandyti tai slėpti. To nedarysiu“, - sakė ji.

Europos Sąjunga (ES) besąlygiškai palaiko Paryžiaus susitarimą ir įgyvendins jį greitai ir ryžtingai, - kalbėjo kanclerė. - Dar daugiau: nuo tada, kai JAV priėmė sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, esame labiau nei bet kada anksčiau pasiryžę pasiekti, kad jis būtų sėkmingas“.

Suduodama dar vieną smūgį D. Trumpui, A. Merkel tęsė: „Tie, kurie mano, kad pasaulio problemas galima išspręsti izoliacionizmu arba protekcionizmu, siaubingai klysta“.