Po šios atakos socialistas prezidentas nurodė kariuomenei paskelbė nepaprastąją parengtį.

Pastarieji įvykiai rodo, kad padėtis smurto krečiamoje naftos turtingoje Pietų Amerikos valstybėje gali dramatiškai eskaluotis.

Trečiadienį neramumai pareikalavo dar dviejų žmonių gyvybių. Per pastaruosius tris mėnesius kasdien gatvėse vykstančius protestus prieš N. Maduro žuvo iš viso 79 žmonės. Protestuotojai kaltina prezidentą dėl šalį ištikusios krizės, per kurią Venesueloje pradėjo stigti maisto, vaistų ir kitų būtiniausių dalykų.

N. Maduro teigia, kad sraigtasparnio ataką surengė Oscaras Perezas – aktoriumi tapęs policijos pilotas, internete paskelbęs vaizdo įrašą, kad jis kartu su kitais pareigūnais pradeda „aviacijos kampaniją“, siekiant priversti prezidentą atsistatydinti.

O. Perezas ne tik dirba policijoje, bet ir nusifilmavo Venesueloje sukurtame veiksmo filme „Pakibusi mirtis“ (Suspended Death), taip pat socialiniuose tinkluose yra paskelbęs daug nuotraukų, kuriose pozuoja su ginklais.

„Esame kariškių, policininkų ir civilinių valstybės tarnautojų koalicija ... nusistačiusi prieš šią laikiną, nusikalstamą vyriausybę“, – naujausiame vaizdo įraše sako O. Perezas, apsuptas keturių kaukėtų juodai apsirengusių žmonių. Du iš jų – ginkluoti automatais.

Kariuomenė sukelta ant kojų

N. Maduro jau kelis mėnesius atmetinėja oponentų raginimus surengti prezidento rinkimus. Opozicija jį kaltina atvedus šalį į gilią ekonomikos krizę, lemiančią badą ir pražūtingą smurtą.

Vis dėlto prezidentą viešai palaiko kariuomenės aukščiausi vadai, o šis veiksnys, analitikų nuomone, yra pagrindinė sąlyga N. Maduro toliau išlikti valdžioje.

Nuo 1992 metų Venesueloje jau triskart mėginta įvykdyti karinius perversmus.

N. Maduro sakė, kad per sraigtasparnio ataką žmonės nenukentėjo, bet pareiškė, kad šis „teroristinis išpuolis“ yra dešiniojo sparno „perversmininkų“ kurstomo „eskalavimo“ dalis.

„Aktyvavai visas ginkluotąsias pajėgas taikai apginti“, – sakoma N. Maduro kalboje, transliuotoje iš prezidentūros.

Viceprezidentas Tareckas El Aissami vėliau sakė, kad per šį išpuolį panaudotas sraigtasparnis buvo rastas Osmos mieste netoli Karakaso. Jis pridūrė, kad kol kas niekas nebuvo suimtas.

Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta vaizdo įrašų, kuriuose matomas virš Karakaso skraidantis sraigtasparnis ir girdėti sprogimų.

Venesuelos žiniasklaidos paskelbtame vaizdo įraše O. Perezas ragina N. Maduro atsistatydinti ir surengti pirmalaikius rinkimus.

N. Maduro sakė, kad O. Perezas orlaivį pilotavo asmuo, dirbantis buvusiam vidaus reikalų ir teisingumo ministrui Migueliui Rodriguezui Torresui, dabar tapusiam N. Maduro oponentu.

Klastotė ar tikrovė?

Opozicijos koalicijos MUD lyderiai sako, kad turimos informacijos nepakanka, jog būtų galima padaryti kokių nors išvadų.

„Kai kurie žmonės sako, kad tai klastotė, kiti – kad tikra, Kai kurie sako, kad tai padarė policijos pareigūnai, kuriems tikrai jau gana“, – žurnalistams sakė parlamento opozicijos atstovas Julio Borges.

„Kad ir kaip būtų, tai yra labai rimta. Viskas veda prie vienos išvados: kad padėtis Venesueloje yra netvari“, – pažymėjo jis.

Gynybos reikalų specialistas Rocio San Miguelis sakė manantis, kad mažai tikėtina, jog „vyksta kariškių sukilimas“.

N. Maduro praeitą savaitę sakė pakeitęs sausumos pajėgų, karinio laivyno, centrinio strateginio gynybos štabo ir karo policijos vadus.

„Tikėtina, kad incidentas su sraigtasparniu buvo organizuotas vyriausybės – siekiant nukreipti dėmesį ... arba išprovokuoti viduriniosios grandies (kariškių) reakciją, kad būtų galima tęsti valymą saugumo pajėgose“, – sakė Londone įsikūrusios ekonomikos tyrimų grupės „IHS Markit“ Venesuelos analitikas Diego Moya-Ocamposas.

Įtariamas JAV sąmokslas

Tuo metu Venesuelos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį uždraudė iš šalies išvykti iškiliai N. Maduro kritikei – generalinei prokurorei Luisai Ortegai, kai ši apkaltino prezidentą kuriant šalyje teroro atmosferą. Be to, buvo įšaldytos šios pareigūnės sąskaitos.

Teismas, tvirtai palaikantis spaudžiamą prezidentą, nurodė, kad per liepos 4-osios posėdį bus nuspręsta, ar L. Ortega turėtų būti teisiama dėl numanomo profesinio aplaidumo. Tačiau prokurorė teigia, kad šių kaltinimų pagrindas – politinis.

N. Maduro antradienį paskelbė, kad buvo suimti penki jo oponentai, prezidento kaltinami susimokius prieš jį, siekiant atverti kelią Jungtinių Valstijų invazijai.

N. Maduro užsienio reikalų ministras Samuelis Moncada skundėsi, kad daugelis šalių „tyli“ dėl neva Venesueloje bręstančio sąmokslo įvykdyti perversmo.

„Savo bendrininkavimu ir apsimestiniu neišmanėliškumu jos gina šių veiksmų autorius“, – diplomatijos vadovas sakė trečiadienį per spaudos konferenciją.

Tarptautinė bendruomenė ragino potencialius tarpininkus padėti spręsti Venesuelos krizę. Tačiau praeitais metais vykusios Vatikano palaikomos derybos nutrūko.

Europos Sąjungos atstovė Catherine Ray sakė, kad antradienio įvykiai atskleidė, jog Venesueloje „įtampa ir smurtas, regis, pajudėjo dar vienu žingsniu toliau“.

„Tikimės, kad viso šalys skubiai sustabdys smurtą ir vengs naudoti jėgą“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)