Pataisa buvo atmesta 323 balsais; už ją balsavo 309 parlamentarai. Balsavimo rezultatai atspindi naują jėgų pasiskirstymą parlamente, kur konservatoriams, per birželio 8-osios pirmalaikius rinkimus praradusiems daugumą, dabar reikia Šiaurės Airijos ultrakonservatyvios Demokratinės junionistų partijos (DUP) paramos.

Konservatoriai tikėjosi per pirmalaikius rinkimus padidinti savo persvarą, bet kairiojo sparno leiboristų lyderis Jeremy Corbynas išjudino rinkėjus pasiūlymu didinti investicijas į valstybinį sektorių.

Konservatoriai dabar turi 317 iš 650 vietų parlamente, tad jiems reikalinga 10 DUP parlamentarų parama.

Th. May susitarimas su DUP pats savaime kėlė klausimų dėl taupymo, nes vyriausybė mainais į šios partijos paramą pažadėjo naują 1 mlrd. svarų (1,1 mlrd. eurų) finansavimą Šiaurės Airijai.

Leiboristai trečiadienį pateikė pataisą Karalienės kalbai – vyriausybės įstatymų leidybos programai – ir ja ragino panaikinti biudžeto apkarpymus policijai bei ugniagesiams bei padaryti galą padėčiai, kai valstybinio sektoriaus algos auga mažiau nei infliacija.

Prieš balsavimą J.Corbynas pareiškė, kad taupymas atliko tam tikrą vaidmenį ir dėl šio mėnesio gaisro Londono 24 aukštų daugiabutyje „Grenfell Tower“, per kurį, kaip manoma, žuvo 79 žmonės.

Manoma, kad ugniai plisti padėjo pastato išorinės apdailos medžiaga. 120 panašiai apkaltų aukštų pastatų priešgaisrinės saugos patikrinimo rezultatai buvo neigiami.

Bendruomenių Rūmuose per debatus su Th. May J. Corbynas akcentavo biudžeto apkarpymus ugniagesiams ir vietos vadžiai, kuri yra atsakinga už pastatų tikrinimą.

„Grenfell Tower“ tragedija atskleidė pražūtingą taupymo poveikį“, – sakė jis.