Pentagono atstovas karinių jūrų pajėgų kapitonas Jeffas Davisas sakė, kad Jungtinės Valstijos stebėjo „aktyvumą“ Šairato oro uoste, „rodantį aktyvius pasiruošimus panaudoti cheminius ginklus“.

JAV ir jų sąjungininkai tvirtina, kad iš tos pačios bazės balandį pakilę Sirijos oro pajėgų lėktuvai smogė sukilėlių cheminiais ginklais kontroliuojamam Chan Šeichūno miestui Idlibo provincijoje. Ta ataka nusinešė dešimtis civilių gyvybių ir išprovokavo JAV atsakomąjį smūgį sparnuotosiomis raketomis, bet Sirijos vyriausybė savo kaltę griežtai neigia.

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė ir Rusija taip pat atmetė Baltųjų rūmų pareiškimą, kad Damaskas ruošiasi surengti naują cheminę ataką. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad „tokie grasinimai teisėtiems Sirijos lyderiams yra nepriimtini“.

Rusija yra pagrindinė B. al Assado režimo rėmėja ir palaikė prezidento pareiškimus, kad jo vyriausybė niekaip nesusijusi su balandžio 4-ąją surengta cheminę ataka Idlibo provincijoje.

Reaguodamos į tą ataką Jungtinės Valstijos paleido dešimtis sparnuotųjų raketų į Šairato oro pajėgų bazę.

Pirmadienio vakarą paskelbtame Baltųjų rūmų atstovo spaudai Seano Spicerio pranešime sakoma, kad Jungtinės Valstijos identifikavo potencialius pasiruošimus kitai Assado režimo atakai cheminiais ginklais; ji tikriausiai lemtų civilių, tarp jų nekaltų vaikų, masines žudynes“.

S. Spiceris pridūrė, kad šie veiksmai panašūs į pasiruošimus, vykdytus prieš balandį surengtą ataką, bet daugiau jokių paaiškinimų arba įrodymų nepateikė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)