Saudo Arabijos vadovaujamos Persijos įlankos arabų valstybės ir jų sąjungininkės birželio 5 dieną apkaltino Katarą terorizmo finansavimu ir parama ekstremistinėms grupuotėms bei nutraukė diplomatinius ir ekonominius santykius su Doha.

Tokius kaltinimus Doha įnirtingai neigia.

Praėjusią savaitę Saudo Arabija, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas pateikė Katarui 13-os punktų reikalavimų sąrašą, kuriame, be kita ko, reikalaujama uždaryti palydovinę naujienų televiziją „Al Jazeera“, nutraukti diplomatinius ryšius su Iranu bei nebeleisti šalyje dislokuoti Turkijos karių.

Vašingtone viešintis Saudo Arabijos diplomatijos vadovas Adelis al Jubeiras sakė nepalaikantis JAV ir Kuveito pareigūnų bandymų išspręsti šį ginčą

„Mūsų reikalavimai Katarui nėra derybų dalykas. Dabar Kataras gali tik liautis rėmęs ekstremizmą ir terorizmą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė A. al Jubeiras.

Jungtinės Valstijos perspėjo, kad kai kuriuos iš tų reikalavimų Katarui gali būti sunku įgyvendinti. Vašingtonas paprašė Saudo Arabijos pateikti aiškų, „pagrįstą ir įgyvendinamą“ skundų sąrašą.

Saudo Arabijos diplomatijos vadovo komentarai pasirodė prieš pat R. Tillersono susitikimą su Kataro užsienio reikalų ministru šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani.

Vėliau turėjo įvykti ir R. Tillersono susitikimas su Kuveito užsienio reikalų ministru šeichu Sabahu al Khaledu al Sabahu. Pastarasis paskelbė norįs išspręsti įsiplieskusią krizę.

JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert sakė, kad derybos vyks visą savaitę, tačiau pridūrė, kad Rijado reikalavimai Katarui tebėra „sudėtingi“.

„Kai kuriuos iš jų Katarui bus sunku įtraukti ir prisitaikyti“, – teigė ji.

„Toliau raginame šias šalis bendradarbiauti ir tai išspręsti“, – pridūrė H. Nauert.

Blokadą paskelbusios valstybės taip pat į savo oro erdvę neįsileidžia Kataro avialinijų lainerių ir užblokavo itin svarbų maisto importo maršrutą į šią šalį, uždariusios vienintelę jos turimą sausumos sieną su Bahreinu.

Susiklosčius tokiai situacijai Vašingtonas atsidūrė itin nepalankioje padėtyje – jis palaiko artimus ekonominius ir saugumo ryšius su abiem konflikto pusėmis.

Dujų turtingame Katare veikia didžiausia regione amerikiečių al Udeido karinė bazė, kurioje dislokuota maždaug 10 tūkst. JAV karių.

Be to, artimai bendradarbiauja ir JAV bei Saudo Arabijos kariuomenės.