Ukrainos vadovas taip pat apsilankė šv. Vincento abatijoje, kurią įkūrė Prancūzijos karalienė Ana Jaroslavna, dar žinoma kaip Ana Kijevietė.

Neseniai Paryžiuje viešėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priminė, kad jo šalies ir Prancūzijos ryšiai užsimezgė jau labai seniai. „Rusijos ir Prancūzijos santykių istorija prasidėjo ne nuo caro Petro kelionės į Prancūziją. Ji turi gerokai gilesnes šaknis. Išsilavinę prancūzai žino rusę Aną – Prancūzijos karalienę“, – pasakojo jis.

Kiek vėliau, kai Nyderlandų senatoriai užbaigė Europos Sąjungos asociacijos sutarties su Ukraina ratifikavimo procesą, P. Porošenka pareiškė: „Daugelis stengėsi sustabdyti Ukrainos siekį susivienyti su savo Europos šeima. Būtent susivienyti, nes istoriškai mes buvome jos dalis. Beje, nuo pat Kijevo didžiojo kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo ir jos dukros kijevietės Anos Jaroslavnos laikų; ją vakar V. Putinas visos Europos akyse bandė pasigrobti į Rusijos istoriją.“

Sanliso mieste, esančiame netoli Paryžiaus, 1065 metais Anos Jaroslavnos įkurtame šv. Vincento vienuolyne XVII amžiuje buvo pastatyta jos, rankoje laikančios mažytį jos pastatytos abatijos modelį, skulptūra. Ant jos postamento prancūzų kalba buvo užrašyta: „Ana Rusė, Prancūzijos karalienė“.

Tačiau 1996 metų rugsėjo 29 dieną Prancūzijos ukrainiečių bendruomenės prašymu tas užrašas ant paminklo buvo pakeistas į „Ana Kijevietė, Prancūzijos karalienė“.

2005-aisiais tuometis Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka Sanline atidengė paminklą su pastaruoju užrašu.

Pernai šiai Prancūzijos karalienei buvo atidengtas paminklas ir Kijeve. Ant jo taip pat yra užrašas, liudijantis jos ukrainietišką kilmę.

Rostovo, Naugardo ir Kijevo didžiojo kunigaikščio Jaroslavo Išmintingojo ir jo antroji žmona, Škotijos ir Švedijos karalių palikuonė Ingigerda (Irina), susilaukė trijų dukterų. Viena jų, Ana Jaroslavna, buvo ištekinta už 1031-1060 metais valdžiusio Prancūzijos karaliaus Henriko I ir tapo šios šalies karaliene. Jųdviejų sūnus vėliau buvo paskelbtas Prancūzijos karaliumi Pilypu I. Į šios šalies istoriją karalienė Ana pateko kaip beveik 30-ies Prancūzijos karalių promočiutė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (992)