Suskaičiavusi daugiau kaip 95 proc. balsų Centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad valdantieji premjero Edi Ramos socialistai surinko maždaug 48 proc. balsų. Taigi, jie turės 74 mandatus 140 vietų parlamente.

Ankstesnė vyriausybė buvo koalicinė, ją suformavo socialistai ir „Socialistų judėjimas už integraciją“ (LSI), dažnai keliantis problemų E. Ramai.

Opozicinė, Lulzimo Bashos (Lulzimo Bašos) vadovaujama centro dešinės Demokratų partija gavo 2 9 proc. balsų ir 43 vietas parlamente. LSI su 19 vietų yra trečia.

Rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį nukrito iki 46,6 proc. ir buvo 7 punktais mažesnis nei 2013 metais.

Rinkimus stebėję tarptautiniai stebėtojai gyrė bendrai ramiai vykusius kampaniją ir balsavimą, bet taip pat atkreipė dėmesį į tebevykstančią politinę kovą, kuri neigiamai veikia šalies demokratiją.

JAV ambasada Tiranoje sakė, jog incidentų „nebuvo tiek daug, kad jie pakeistų bendrą rinkimų baigtį“.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir plėtros komisaras Johannesas Hahnas paragino naują vyriausybę tęsti reformas.

„Teisingumo (sistemos) reformos tąsa ir kova su narkotikų kontrabanda bei auginimu šiuo atžvilgiu bus itin svarbios“, – sakoma jų pareiškime.

Valdantieji socialistai gegužės mėnesį sutiko skirti opozicijoje esantiems demokratams didesnį vaidmenį prižiūrint rinkimų skaidrumą.

Abi partijos taip pat pažadėjo drauge siekti narystės ES.

E. Rama pažadėjo, kad naujoji vyriausybė labai stengsis įgyvendinti reformas, išgyvendinti korupciją ir kovoti su narkotikų kontrabanda, siekti spartesnio ekonomikos augimo, didinti algas ir mažinti nedarbą.

Albanija nuo 2009 metų yra NATO narė, o 2014 metais oficialiai tapo kandidate įstoti į ES.