Parlamento žemieji rūmai vienbalsiai pritarė teisės aktui, numatančiam panaikinti nuosprendžius pagal 175-ajį paragrafą.

Teisingumo ministras Heiko Maasas nuosprendžių panaikinimą pavadino „pavėluotu teisingumu“.

Opozicinės Žaliųjų partijos parlamentaras ir ilgametis gėjų teisių aktyvistas Volkeris Beckas pareiškė, kad ketvirtadienis buvo „istorinė diena“.

„Gerai, kad daugeliui homoseksualų pagaliau pašalinta nusikaltėlio stigma, – sakė jis parlamente. – Blogai, kad daugelio tai nebepalies, nes jie mirė“.

Homoseksualumą kriminalizuojantis įstatymas buvo priimtas XIX amžiuje, o nacių režimo laikotarpiu jis buvo dar sugriežtintas. Tokia forma jis liko galioti ir demokratiškoje Vakarų Vokietijoje, kur 1949–1969 metais pagal šį įstatymą buvo nuteista apie 50 tūkst. vyrų.

Homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1969 metais, bet šis teisės aktas galutinai panaikintas tik 1994-aisiais.

Ketvirtadienį priimtame teisės akte numatyta skirti 3 tūkst. eurų kompensaciją už kiekvieną nuosprendį ir papildomai po 1 500 eurų už kiekvienus kalėjime praleistus metus. Manoma, kad bus gauta iki 5 tūkst. prašymų dėl kompensacijų.

2000 metais parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje reiškiamas apgailestavimas dėl to, kad 175-asis paragrafas po karo liko galioti. Po dvejų metų buvo panaikinti nuosprendžiai už homoseksualumą, paskelbti nacių režimo laikotarpiu, tačiau pokario nuosprendžiai liko galioti.

Numatyta teisinė reabilitacija bus automatinė. Ji galios ir vyrams, kurie dėl homoseksualumo buvo nuteisti komunistinėje Rytų Vokietijoje, kur galiojo švelnesnė 175-ojo paragrafo versija.

Rytų Vokietijoje homoseksualumas buvo dekriminalizuotas 1968 metais. Manome, kad ten buvo nuteisti apie 4 300 vyrų.

Iki 1994 metų, kai buvo galutinai panaikintas 175-asis paragrafas, abiejose Vokietijose dėl homoseksualumo buvo nuteisti iš viso apie 68 300 vyrų.

Teisės aktui dėl gėjų teisinės reabilitacijos dar turi pritarti parlamento aukštieji rūmai.

Be individualių kompensacijų, vyriausybė taip pat planuoja kasmet skirti 500 tūkst. eurų finansavimą fondui, dokumentuojančiam pagal 175-ąjį paragrafą nuteistų vyrų istorijas.

Pernai spalį Didžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė, kad tūkstančiai vyrų, kurie buvo nuteisti pagal dabar jau panaikintus įstatymus, draudusius homoseksualius ryšius, sulauks malonės po mirties, o tebegyvenantiems bus panaikintas teistumas.