Dešimtmečius senosios miestelio bažnyčios varpai džiugina vietos gyventojus didžiausių švenčių ir pamaldų proga. Neseniai į dienos šviesą išlindo faktas, kad vienas iš varpų – nacių laikų reliktas. Šis atradimas nemažai vietos žmonių privertė pasijusti gana nemaloniai.

Dėmesio centre atsidūrusiame varpe, skaičiuojančiame jau daugiau nei 80 metų, išgraviruota svastika ir frazė „Viskas Tėvynei – Adolfas Hitleris“.

Miestelio administracijos puslapyje internete pateikiama informacijos apie Šv. Jokūbo bažnyčią – nuo tada, kai ji buvo pastatyta 1014 metais iki pat tūkstantmečio minėjimo, vykusio 2014 metais.

Viename chronologiniame įraše teigiama, kad 1934 metų rugpjūtį miestelio mokyklos mokytojas padegė bažnyčią, o tų pačių metų gruodį bokšte įkurdinti trys nauji varpai.

Vienas iš jų buvo vadinamasis Hitlerio varpas, tačiau minėtame puslapyje internete nė žodeliu neužsimenama apie svastiką ar nacių įrašą.

Turint omenyje, kad varpas laikomas varpinėje, apie jo išvaizdos subtilybes greičiausiai iki šiol žinojo labai mažai žmonių.
Buvusi Šv. Jokūbo bažnyčios vargonininkė Sigrid Peters tik neseniai sužinojo minėtojo varpo istoriją ir pareikalavo nedelsiant jį iš maldos namų išgabenti.

„Protu nesuvokiama, kad per vaiko krikštynas skamba varpas, ant kurio išgraviruota „Viskas Tėvynei“, – naujienų agentūrai DPA sako moteris.
Moterį glumina ir faktas, kad minėtoje bažnyčioje, kur skamba Hitlerio varpas, kiekvienais metais susituokia daugybė porų. „Juk jie nieko nenutuokia apie tą nelemtą varpą“, – piktinasi S. Peters.

Miestelio meras Ronaldas Beckeris „Deutsche Welle“ sakė, kad apie šį varpą miestelio gyventojai puikiai žino.

Anot R. Beckerio, vietos gyventojai seniai žino, jog bažnyčioje skamba varpas, ant kurio išgraviruotas Adolfo Hitlerio vardas.

R. Beckerio teigimu, jis šiuo atveju jokios problemos nematąs, esą jos nemato ir „miesto bendruomenė“.

R. Beckeris, kuris mero pareigas eina jau trečius metus, sako, kad žiniasklaida tiesiog pučia burbulą.

„Tai niekada nebuvo problema, nemanau, kad bus ir ateityje“, – sako meras. Anot jo, šis varpas yra istorinė relikvija, tad labai svarbu šį faktą suprasti teisingai ir gerbti su juo susijusią istoriją.

Herxheim am Berg miesto meras atmetė net kelis siūlymus varpą paversti Antrojo pasaulinio karo memorialu ar pakabinti lentelę, informuojančią apie jame paliktus nacių įrašus. Miesto vadovas neslepia nenorintis, kad jo miestas tapo traukos centru radikaliosios dešines pasekėjams.

Šis varpas priklauso ne bažnyčiai – jis yra miesto nuosavybė, tad jo likimą galiausiai spręs politikai. Pats meras nemato jokio reikalo jo atsisakyti.

„Mane palaiko miesto žmonės. Jis uždarytas bažnyčios varpinėje, ten ir pasiliks“, – teigia meras ir savo teiginį pagrindžia statistika, esą ji remia beveik 800 žmonių.