Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Bahreinas ir kelios kitos šalys birželio 5 dieną paskelbė nutraukiančios bet kokius ryšius su Kataru, kaltindamos šalį ekstremistinių grupuočių ir Irano rėmimu. Kataras neigia kaltinimus.

Krizėje tarpininkaujantis Kuveitas perdavė Katarui 13 reikalavimų sąrašą. Šalys taip pat reikalauja, kad Kataras nutrauktų visus ryšius su „Musulmonų brolija“ ir kitomis grupuotėmis, įskaitant „Hezbollah“, „Al-Qaeda“ ir „Islamo valstybę“ (IS).

Kataras turi 10 dienų įvykdyti visus nurodytus reikalavimus, tarp kurių įtraukta ir piniginė kompensacija.

Remiantis pranešimais, sąraše reikalaujama, kad Kataras nesuteiktų pilietybėms asmenims iš keturių šalių (Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Egipto ir Bahreino) ir iš Kataro išsiųstų šiuo metu jame esančius šių keturių šalių piliečius.

Šios keturios šalys taip pat nori, kad Kataras perduotų joms visus šiose keturiose šalyse dėl terorizmo ieškomus asmenis ir liautųsi finansavęs ekstremistinius asmenis.

Kataro vyriausybė nepateikė jokios reakcijos į sąrašą, Jungtinės Valstijos taip pat. Nors anksčiau šią savaitę JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas primygtiniai reikalavo, kad Kataro kaimynės pateiktų „tinkamą ir įgyvendinamą“ reikalavimų sąrašą.