„Tikimės, kad reikalavimų sąrašas greitai bus pateiktas Katarui, ir jis bus pagrįstas bei veiksmingas“, – pareiškė R. Tillersonas.

Rijadas jau prieš dvi savaites paskelbė savo kaimynui Katarui blokadą, kaltindamas jį terorizmo rėmimu.

Antradienį JAV diplomatijos vadovo atstovė pareiškė, kad Vašingtonas „nesupranta“, kodėl Saudo Arabija dar nesudarė aiškaus reikalavimų sąrašo Katarui.

R. Tillersonas pastarosiomis dienomis telefonu įnirtingai bandė išspręsti krizę, kilusią tarp svarbių JAV sąjungininkių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra sakęs, kad palaiko Rijado poziciją, ir teigė, jog naftos turtingas Kataras praeityje yra teikęs „aukšto lygio“ paramą ekstremistams.

Tačiau didžiausia JAV oro bazė Viduriniuosiuose Rytuose yra įsikūrusi Katare, todėl amerikiečių diplomatai siekia išspręsti regione kilusią krizę ir jį suvienyti kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Suprantame, kad reikalavimų sąrašą parengė ir suderino Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas ir Bahreinas“, – pranešime sakė JAV diplomatijos vadovas.

R. Tillersonas sakė esąs pasiruošęs prisiimti taikytojo vaidmenį, jei žlugs regioninės pastangos išspręsti krizę. Visgi šiuo metu jis remia Kuveito pastangas sukviesti visas konflikto šalis derybų.