Netrukus IS propagandos agentūra „Amaq“ išplatino pranešimą, kuriame dėl sugriautos mečetės kaltino JAV aviaciją, bet Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija pasmerkė šį incidentą ir sakė, kad tai yra nusikaltimas prieš „Mosulo ir viso Irako žmones“.

Irako premjeras Haideras al Abadi teigė, kad tų pastatų sugriovimas buvo „oficialus (džihadistų) sutriuškinimo pripažinimas“ po aštuonis mėnesius trukusios kovos dėl Mosulo.

„Mūsų pajėgos artinosi savo taikinių link giliai senamiestyje, o kai jos priartėjo apie 50 metrų prie Nurio (Šviesos) mečetės, „Daesh“ (IS) įvykdė dar vieną istorinį nusikaltimą ir susprogdino Nurio mečetę bei Hadbos minaretą“, – pranešime sakė Mosulo operacijos vadas kariuomenės štabo generolas leitenantas Abdulamiras Yarralah.

Du garsiausi Mosulo statiniai buvo sugriauti JAV vadovaujamos koalicijos remiamoms Irako pajėgoms jau ketvirtą dieną vykdant operaciją, kurios tikslas – susigrąžinti senamiestį. Paskutinės džihadistų grupės tebesipriešina irakiečių kariams.

A. B. al Baghdadi Irake ir Sirijoje įkurtame „kalifate“ per beveik trejus metus džihadistai sugriovė nemažai svarbių statinių.

„Islamo valstybė“ 2014 metų birželį paskelbė „kalifatą“ didžiulėse džihadistų užimtose sunitiškose Irako teritorijose. Tai buvo precedento neturintis džihadistų eksperimentas įkurti savo valstybę.

Keliomis dienomis vėliau Irake gimęs A. B. al Baghdadi atvyko į antro didžiausio šalies miesto Mosulo Nurio mečetę ir pasiskelbęs „kalifu“ paragino viso pasaulio musulmonus jungtis prie jo judėjimo.

Tai buvo paskutinis viešas džihadistų vado pasirodymas. Šiuo metu jo likimas ir buvimo vieta nežinomi, o jo „valstybė“ mažėja jau dvejus metus.

„Irako Pizos bokštas“

Irako pajėgos sekmadienį pradėjo operaciją Mosulo senamiestyje. Didelio masto kampanija dėl šio šiaurinio miesto atsiėmimo prasidėjo prieš aštuonis mėnesius. Džihadistai Mosulą yra paskelbę savo faktine sostine Irake.

Senovinis minaretas, vadinamas „Al Hadba“ (Kupriumi), stovi šalia Nurio mečetės. Jis buvo žymiausias ir populiariausias Mosulo statinys, kartais netgi vadinamas Irako Pizos bokštu.

„Hadbos“ statybos buvo baigtos 1172 metais. Minaretas išsiskyrė įmantriais iš plytų sukurtais ornamentais, puošusiais cilindro formos statinį. Svirti jis pradėjo prieš kelis šimtmečius; ilgą laiką jis buvo laikomas paminklu, kuriam grėsė pavojus.

Su niekuo nesupainiojamos formos minaretas buvo tapęs Mosulo simboliu. Jis pavaizduotas daugybės vietinių parduotuvių logotipuose ir reklamose, o jo vardu pavadinta gausybė restoranų, kompanijų ir sporto klubų.

Kai IS savo kontroliuojamose teritorijose įvedė radikalią šariato teisę, džihadistai sugriovė keletą į paveldo sąrašus įtrauktų Mosulo statinių, įskaitant pagrindinį muziejų ir pranašų Jonos bei Seto šventyklas.

Džihadistai Hadbos minaretą laikė kulto objektu, nesuderinamu su jų regresyvią ir ultrakonservatyvią islamo interpretaciją, bet vietos gyventojai neleido jo susprogdinti.

Išpranašauta nelaimė

„Hadbos minaretas čia buvo visą laiką, tai yra Mosulo istorijos dalis, miesto simbolis“, – naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė netoli senamiesčio gyvenantis 49 metų Ahmedas Thilijas Hamedas.

Daugelis Mosulo gyventojų buvo įsitikinę, kad IS nepasitrauks iš miesto nesunaikinęs svarbiausių jo statinių. Jei juos būtų užėmusios Irako pajėgos, džihadistams tai būtų didžiulis simbolinis smūgis.

„Kai bus sunaikintas minaretas, Mosulo paveldui bus suduotas paskutinis smūgis, nes visų kitų įžymybių jau nebėra, – sakė A. Th. Hamedas. – Man bus labai gaila; negaliu nė įsivaizduoti tokios akimirkos.“

Su IS kovojančios Kovos su terorizmu tarnybos vienas iš vadų, kariuomenės štabo generolas leitenantas Abdulwahabas al Saadi paaiškino, kodėl Nurio mečetės ir Hadbos minareto sunaikinimas buvo beveik neišvengiamas.

„Ši mečetė turi simbolinę reikšmę teroristų gaujoms, nes toje mečetėje Abu Bakras al Baghdadi pasakė savo pirmą pamokslą“, kai pasiskelbė IS lyderiu, sakė A. al Saadi AFP pirmadienį savo vadavietėje Mosulo pakraštyje.

„Galbūt jie nenorės palikti saugumo pajėgoms šios vietos, kurią buvo užėmęs Abu Bakras al Baghdadi. Galbūt jie pasiųs žinutę ir apkaltins Irako dalinius, kad šie sugriovė“ istorinius paminklus, spėliojo kariškis.

JAV vadovaujama koalicija, kasdien rengianti antskrydžius ir patarinėjanti vietos pajėgoms dėl Mosulo operacijos, šį incidentą pasmerkė.

„Tai yra nusikaltimas prieš Mosulo ir viso Irako žmones; tai yra pavyzdys, kodėl šį brutali organizacija privalo būti sunaikinta“, – sakė amerikiečių generolas majoras Josephas Martinas.