Lakoniškame SVR pranešime J. Drozdovo mirties priežastis arba kokių nors kokių nors kitų detalių nenurodoma.

J. Drozdovas, Antrojo pasaulinio karo veteranas, darbą KGB pradėjo 1956-aisiais. Jis buvo pasiųstas į Rytų Vokietiją palaikyti ryšių su šios šalies slaptąja policija Stasi.

1962 metais jis dalyvavo iškeičiant Jungtinių Valstijų nuteistą sovietų slaptąjį agentą Rudolfą Abelį į amerikietį pilotą Francis Gary Powersą, kurio žvalgybos lėktuvas U-2 buvo numuštas virš Sovietų Sąjungos.

Dirbdamas su diplomatine priedanga J. Drozdovas 1964–1968 metais buvo KGB rezidentas Kinijoje, o 1975–1979 metais – Jungtinėse Valstijose.

1979-aisiais jis pradėjo vadovauti KGB skyriui, kontroliuojančiam užsienyje veikiančių slaptųjų agentų tinklą. Šis postas jam priklausė iki atsistatydinimo 1991 metais.

J. Drozdovo tarnybos agentai, vadinti „nelegalais“, gyvendavo užsienyje, prisidengę išgalvotomis tapatybėmis ir buvo laikomi sovietų žvalgybos elitu.

1979-ųjų gruodį J. Drozdovas vadovavo operacijai, per kurią buvo šturmuoti Afganistano prezidento Hafizullah Amino rūmai. Šis reidas atvėrė kelią sovietų invazijai.

J. Drozdovas taip pat įkūrė KGB specialiųjų pajėgų dalinį „Vympel“, turėjusį vykdyti slaptąsias operacijas užsienyje.

SVR savo pranešime giria J. Drozdovą kaip „tikrą rusų karininką, dvasingą žmogų, išmintingą vadą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)