Tyrimas dėl M. Temero buvo pradėtas jau anksčiau, remiantis parodymais, gautais pagal prokurorų susitarimą su turtingu verslininku Joesley Batista, vienu iš mėsos perdirbimo milžinės JBS vadovų. Šie parodymai susieja prezidentą ir vieną jo padėjėją su kyšininkavimu.

Be to, tyrėjai turi pokalbio įrašą, kuriame esą girdima, kaip prezidentas pritaria planui sumokėti už tylėjimą kalinamam buvusiam parlamento pirmininkui Eduardo Cunhai.

M. Temeras neigė kaip nors nusižengęs ir tvirtino neatsistatydinsiantis.

Jeigu Brazilijos vyriausiasis prokuroras sutiks su federalinės policijos rekomendacija, Kongresas turės nuspręsti, ar M. Temero veiksmus turėtų ištirti Aukščiausiasis Teismas - vienintelė tai galinti padaryti teisinė institucija. Jeigu du trečdaliai Kongreso narių nubalsuos už tyrimą, M. Temeras būtų nušalintas nuo pareigų, kol tyrėjai aiškinsis padėtį.

Antradienį Brazilijos aukščiausiosios teismo institucijos paskelbtame pranešime cituojami federalinės policijos tyrėjai, teigiantys, kad jie turi pakankamai įrodymų, jog kyšiai buvo sumokėti. Pasak tyrėjų, tai atveria kelią oficialiai tirti įtariamą M. Temero „pasyviąją korupciją“ - taip Brazilijoje įvardijamas kyšių ėmimas.

Pranešime sakoma, kad M. Temero padėjėjas Rodrigo Rocha Louresas prezidento vardu tiesiogiai priimdavo kyšius iš JBS.

Anksčiau paskelbtame tyrėjų nufilmuotame vaizdo įraše matomas R.R. Louresas, nešantis lagaminą, prikrautą grynųjų pinigų - apie 150 tūkst. JAV dolerių (apie 134 tūkst. eurų). Kaip teigiama, tuos pinigus JBS perdavė prezidentui.

Vėliau R.R. Louresas atidavė tą lagaminą ir didžiąją dalį pinigų Brazilijos federalinei policijai, nurodė pareigūnai.

Federalinės policijos pranešime pažymima, kad M. Temeras atsisakė atsakyti į tyrėjų klausimus, susijusius su šia byla.

"Aukščiausiajam valstybės valdžios pareigūnui ir jo buvusiam specialiajam padėjėjui tylint, iš šio tyrimo informacijos gauti įrodymai išlieka nepakitę ir akivaizdžiai byloja apie pasyviosios korupcijos nusikaltimą", - sakoma pranešime.

Praeitą mėnesį generalinis prokuroras Rodrigo Janotas sakė, kad preliminarių įrodymų apie M. Temero nusižengimus jau pakanka, kad būtų pradėtas tyrimas dėl įtariamos korupcijos ir trukdymo vykdyti teisingumą.

Tyrėjai aiškinasi tris įtariamas prezidento nusikalstamas veikas: korupciją, trukdymą teisingumui ir priklausymą nusikalstamai organizacijai.

M. Temeras, kurio populiarumo reitingai nusmuko iki vienaženklių skaičių, šiuo metu vieši Rusijoje per vieną iš retų kelionių į užsienį nuo atėjimo į valdžią. Šis lyderis šalies vairą perėmė prieš metus, kai ankstesnė prezidentė Dilma Rousseff buvo nušalinta nuo pareigų prasidėjus apkaltos procesui, nuvedusiam į jos galutinį atstatydinimą.

Planuojama, kad trečiadienį M. Temeras dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Antradienį M. Temero stumiamos griežto taupymo priemonės ir reformos patyrė smūgį Kongrese: Senato komitetas atmetė valstybės vadovo planą liberalizuoti Brazilijos darbo rinkos įstatymus. Vis dėlto šią reformą numatantis teisės akto projektas nebuvo sužlugdytas - dėl jo balsuos visos sudėties Senatas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)