Antradienio vakarą Briuselio geležinkelio stotyje išpuolį surengusio teroristo bomba buvo galinga, bet nesprogo taip, kaip planavo mirtininkas. Tai trečiadienį televizijos kanalui VTM pareiškė Belgijos vidaus reikalų ministras Janas Jambonas.

„Teroristas naudojo įtaisą, kuris turėjo sukelti didelės galios sprogimą, bet įvyko tik silpnas sprogimas“, - sakė pareigūnas.

J. Jambonas taip pat pažymėjo, kad teroristo tapatybė jau nustatyta, negana to, jis buvo žinomas policijai. Išsamesnės informacijos šiuo klausimu VRM vadovas nepateikė. Ministras taip pat teigė, jog laiku įsikišę policininkai ir kariškiai padėjo išvengti didesnio masto teroro akto.

Belgijos federalinė prokuratūra tiria incidentą kaip teroro aktą. Premjeras Charlesas Michelis trečiadienį šaukia skubų nacionalinės saugumo tarybos posėdį.

Rengė teroristinę ataką

Antradienio vakarą buvo pranešta apie sprogimo garsus pagrindinėje Briuselio stotyje. Iš karto po to evakuota pagrindinė stotis ir La Grande Place aikštė, praneša bbc.com.

Kai kurie Belgijos naujienų portalai teigia, kad sprogdintojas šaukė „Allahu akhbar“.

Sprogimas, kurį matė ir girdėjo liudininkai, buvo nedidelis. Žmonės per šį įvykį nenukentėjo, tačiau mieste kilo didžiulė panika. Iš pagrindinės miesto stoties ėmė bėgti žmonės, evakuoti šalia buvę objektai.

Liudininkai praneša, kad pagrindinė aikštė buvo evakuota per keletą sekundžių, tačiau dalis asmenų ėmė fotografuoti ir filmuoti kilusį gaisrą stoties viduje.

Belgijos policija informuoja, jog situacija kontroliuojama, tačiau ragina laikytis reikalavimų.


Liudininkas: apie pavojų mieste išdavė prasidėjusi panika

Šiuo metu Briuselyje viešintis lietuvis Egidijus papasakojo, kad įvykio metu buvo maždaug 200 metrų atstumu nuo centrinės stoties.

Lietuvis teigia, kad apie pavojų liudijo gatvėje kilusi didžiulė panika:

„Miesto centrinėje dalyje pasigirdo šūksniai, žmonės bėgo ir ieškojo prieglobsčio. Nemaža dalis žmonių puolė į netoliese esančius restoranus ir kitas uždaras vietas. Baimė mieste tvyrojo dar valandą, o padėtis priminė karo stovį: daug kariuomenės mieste, į orą pakelti sraigtasparniai“, – teigia pašnekovas.

„Žmonės daugiausiai barikadavosi netoliese esančiuose restoranuose. Dirbantis personalas nesipriešino ir tik nuslūgus pavojui leido palikti patalpas“, – DELFI portalui pasakojo Egidijus.

Lietuvis taip pat sakė, kad žaibiškai buvo evakuoti netoliese esantys svarbūs objektai. Vietiniai gyventojai ir miesto svečiai taip pat šalinosi iš pagrindinės aikštės, kurioje taip pat buvo baiminamasi galimos atakos ir iš jos pasipylė į mažesnes gatveles.

„Šiuo metu (praėjus maždaug 2 valandom po Briuselį sukrėtusio įvykio – DELFI) miestas pamažu grįžta į įprastą režimą: žmonės grįžta į gatves, atsidarinėja kavinės, restoranai ir barai.“

Dėl susidariusios padėties nutrauktas bet koks transporto judėjimas iš ir į stotį.

Tai pirma rimta grėsmė Briuselyje po to, kai praėjusių metų kovo mėnesį sprogimai nugriaudėjo oro uoste ir metro stotyje. Tą kartą žuvo 32 žmonės.

Ugnies kamuolys

Socialiniuose tinkluose paplito nuotraukos, kuriose matomas nedidelis ugnies kamuolys, žybtelėjęs beveik tuščioje atvykimo salėje.

„Nusileidau į žemutinį aukštą, kažkas šaukė. Tada jis sušuko „Allahu Akbar“ ir susprogdino lagaminą ant ratukų“, – žurnalistams sakė geležinkelio paskirstymo agentas Nicolas Van Herringeris.

„Buvau už sienos, kai įvyko sprogimas. Nulipau žemyn ir paraginau kolegas visus evakuoti. Jis (įtariamasis) buvo kažkur šalia, bet po to jo nebematėme“, – teigė jis.

„Sprogimas nebuvo didelis, bet jo padariniai buvo gana dideli. Žmonės bėgo iš ten“, – pridūrė jis.

N. Van Herringeris sakė, kad įtariamasis buvo tvirto kūno sudėjimo, įdegęs, trumpais plaukais, dėvėjo baltus marškinius ir džinsus.

„Mačiau, kad ant jo kažkas buvo, nes mačiau išlindusių laidų; taigi, tai galėjo būti mirtininko liemenė“, – sakė jis.

Prokurorai dienraščiui „La Libre Belgique“ sakė, kad tas asmuo turėjo kuprinę ir mirtininko sprogstamąjį diržą. Galiausiai pareigūnai įtariamąjį nušovė.

„Valdoma“ padėtis

Praėjus maždaug valandai po incidento, situacija jau buvo „valdoma“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė federalinio krizių centro atstovai.

Pranešime sakoma, kad šalyje galioja antras aukščiausias teroro grėsmės lygis.

„Briuselio centre ramu“, – tviteryje parašė miesto meras Philippe'as Close.

Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis gyrė saugumo pajėgų „drąsą“, ir sakė trečiadienio rytą sušauksiąs saugumo tarybos susirinkimą.

Briuselio centrinė stotis daugiausiai yra požeminė. Ji yra įsikūrusi miesto centre, netoli nuo Didžiosios aikštės ir besišlapinančio berniuko statulos „Manneken Pis“.

Įtariamąjį nukovė kariai, pradėję patruliuoti geležinkelio stotyse ir šalia svarbių pastatų po išpuolių Paryžiuje, kai buvo nustatyta, jog juos surengė Briuselyje veikusi teroristų kuopelė.

Rugpjūtį Belgiją sukrėtė dar vienas įvykis, kai mačete ginkluotas vyras užpuolė dvi policijos pareigūnes pramoniniame Šarlerua mieste, šaukdamas „Allahu akbar“. Vienai iš pareigūnių jis sunkiai sužalojo veidą, bet buvo nukautas trečio policininko.

Šalies teisėsaugos agentūros ir žvalgybos tarnybos atsidūrė po dėmesio centre, kai po Paryžiaus įvykių, kaip įtariama, praleido virtinę užuominų, galėjusių padėti nustatyti Briuselio sprogdintojus.

Buvote įvykio vietoje ir galite papasakoti daugiau? Susisiekite el. paštu pilieciai@delfi.lt.