Iki šiol lieka neaiškio jo įkalinimo detalės. Nežinoma ir tai, kodėl jam prasidėjo minėtas sindromas. Žinoma tiek, kad jis mirė pirmadienį, birželio 19 d., praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV pareigūnai susitarė dėl jo paleidimo ir padėjo grįžti pas tėvus į Ohają.

Plakato vagystė

2016 m. sausį, tuo metu 21 m. amžiaus, O. Warmbier su turistine grupes lankėsi Šiaurės Korėjoje. Kelionę organizavo kelionių agentūra Kinijoje. Jaunuolis buvo sulaikytas Pchenjano Sunano oro uoste sausio 2 d., prieš išvykimą iš Šiaurės Korėjos.

Po trijų savaičių Šiaurės Korėja paskelbė, kad sulaikė Virdžinijos universiteto studentą už priešišką veiksmą prieš Šiaurės Korėją. Vasario pabaigoje Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra išplatino reportažą, kuriame O. Warmbier sakė „įvykdęs nusikaltimą“ ir prašė atleidimo. Nežinoma, ar šis pareiškimas buvo išgautas prievarta ,o videoreportažo autentiškumo patikrinti neįmanoma.

Prieš teismą kaltinamasis neva išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad pavogė plakatą, norėdamas jį iškeisti į dėvėtą 10 000 dolerių vertės automobilį.

„Padariau didžiausią klaidą gyvenime“, – sakė studentas kovo 16 d. vykusiame teismo posėdyje. Jis teigė, kad slaptas klubas „Z Society“ Virdžinijos universitete pažadėjo jį priimti į klubo narius, jei jis pavogs propagandinį plakatą, rašo „The New York Times“, remdamasi Šiaurės Korėjos valstybine žiniasklaida. Vienas Virdžinijos universiteto klubo „Z Society“ narys teigė, kad klubas neturėjo jokių ryšių su O. Warmbier.

Nuteisė 15-ai metų sunkiųjų darbų kalėjime

Nuo pat studento suėmimo Amerikos pareigūnai daug kartų privačiai ir viešai ragino Šiaurės Korėjos pareigūnus leisti Švedijos konsulatui susisiekti su O. Warmbier ir dar trimis sulaikytais Amerikos piliečiais.

2017 m. vasarį pareigas pradėjęs eiti JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, informavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą apie esamą situaciją, o D. Trumpas pavedė R. Tillersonui imtis visų reikiamų priemonių, užtikrinant amerikiečių įkaitų Šiaurės Korėjoje paleidimą. Valstybės departamento pareigūnų teigimu, R. Tillersonas ėmėsi priemonių ir reguliariai informuodavo prezidentą apie įvykių eigą.

Gegužės mėnesį specialusis Šiaurės Korėjos atstovas JAV Valstybės departamente susitiko su Šiaurės Korėjos Užsienio reikalų ministerijos atstovais Osle, Norvegijoje. Pranešama, kad Šiaurės Korėja sutiko leisti Švedijos ambasadai Pchenjane susitikti su visais keturiais nuteistaisiais. Tiesa, nėra aišku, ar šis vizitas įvyko.

Grįžimas į JAV

Birželio mėnesio pradžioje valstybės departamento specialusis atstovas Josephas Yunas susitiko su Šiaurės Korėjos JT ambasadoriumi Niujorke Pak Kil Yonu. Susitikime buvo informuotas J. Yunas apie O. Warmbier sveikatos būklę.

Pasitaręs su D. Trumpu R. Tillersonas pavedė J. Yunui vykti į Šiaurės Korėją ir pargabenti O. Warmbier į Ameriką. JAV Valstybės departamentas išsiuntė lėktuvą su medikais į Šiaurės Korėją. Tą savaitę O. Warmbier tėvams buvo pranešta apie sūnaus būklę, teigiama artimųjų išplatintame pranešime.

Kitą dieną Šiaurės Korėjos pareigūnai Pchenjane sutiko Amerikos delegaciją. Tą rytą J. Yunui ir dviem medikams buvo leista aplankyti O. Warmbier. Tai buvo pirmas kartas po vaikino nuteisimo, kai JAV piliečiai susitiko su jaunuoliu.

Birželio 13 dieną O. Warmbier buvo išgabentas iš Šiaurės Korėjos su medikų komanda ir JAV Valstybės departamento atstovais. Vakare jis atvyko į Ohajo valstiją, Cincinatį, greitosios pagalbos automobilis jį išvežė į Cincinačio medicinos centrą. Tačiau medikai padėti nebegalėjo – birželio 19 dieną O. Warmbier mirė artimųjų apsuptyje.

Po mirties išplatintame pranešime artimieji teigė, kad grįžęs į JAV O. Warmbier „nekalbėjo, nematė, nereagavo į žodžius“, atrodė sunerimęs, lyg kentėtų didelį skausmą. „Jis buvo ramus. Jis buvo namuose, manome, kad jis tai jautė“, – teigė artimieji.

Jie prisimena Otto kaip šiltą, jautrų, protingą jaunuolį, kurio smalsumas ir entuziazmas buvo beribiai.