„Mums tai nėra dosnumo klausimas, tai tęstinumo ir teisingumo klausimas“, – sakė Stefaanas De Rynckas, vyriausiojo ES derybininko Michelio Barnier patarėjas, viename seminare Briuselyje.

Vienas svarbių derybų tarp Londono ir Briuselio klausimų yra trijų milijonų Britanijoje gyvenančių ES piliečių likimas po jos atsiskyrimo nuo Bendrijos. Briuselis reikalauja, kad jiems būtų išsaugotos teisės gyventi, dirbti, studijuoti ir gauti socialines išmokas Jungtinėje Karalystėje.

T.May savo planus šiuo klausimu turėtų pristatyti šią savaitę vyksiančiame ES viršūnių susitikime, pirmadienį pareiškė „Brexit“ ministras Davidas Davisas, Londonui pradėjus oficialias derybas dėl pasitraukimo iš ES.

Tada kitą savaitę Londonas pateiks išsamų pasiūlymą, pridūrė D. Davisas.

Šį mėnesį britų spaudoje pasirodė pranešimų, kad T. May ketina pateikti „didelį dosnų pasiūlymą“.

Pasak S. De Ryncko, kadangi ES piliečiams jau yra užtikrintos minėtos teisės visoje 28 šalių Bendrijoje, „nieko labai dosnaus“ šiuo klausimu negali būti.

„Palaukime to dokumento..., gali būti tam tikrų bendrų taškų. Nėra abejonės, kad nesutarimų bus. Mums reikia labai greitai žinoti tuos nesutarimus, kad galėtumėme pradėti derybas“, – kalbėjo jis.

Didžioji Britanija pirmadienį pritarė ES derybų dėl „Brexit' grafikui, pagal kurį pirmiausia turi būti iš esmės susitarta dėl trijų svarbiausių „skyrybų“ klausimų ir tik tada pereita prie derybų dėl būsimų Jungtinės Karalystės ir ES santykių bei galimo prekybos susitarimo.

Tie trys svarbiausi klausimai yra: Britanijos išstojimo sąskaita, kuri, Briuselio vertinimais, gali siekti maždaug 100 mlrd. eurų; 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių ir maždaug 1 mln. kitose Europos valstybėse gyvenančių britų teisės, taip pat sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos statusas.