JAV valstybės sekretorius Rexas Tilersonas teigė esąs maldose su O. Varmbyro tėvais. Anot jo, Šiaurės Korėja atsakinga dėl studento „nelegalaus kalinimo“, visi kiti „nelegaliai kalinami“ amerikiečiai esą turi būti nedelsiant paleisti. Tai yra trys asmenys. JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Nikki Haley sakė, kad studento mirtis sujaudino amerikiečius kaip jokia kita.

Studento šeima prieš tai pranešė, kad 22 metų vaikinas mirė ligoninėje savo gimtajame Sinsinačio mieste Ohajo valstijoje. Medikų duomenimis, jam buvo diagnozuoti dideli smegenų pažeidimai.

Tėvų pranešime teigiama, kad O. Warmbieras mirė pirmadienį 14.20 val. vietos laiku apsuptas šeimos narių.

Medikai nenustatė, kas galėjo sukelti rimtus smegenų pažeidimus. Šeima mano, kad jų sūnus buvo kankinamas. Šiaurės Korėja tikino, kad O. Warmbierą ištiko koma dėl apsinuodijimo maistu ir dėl migdomųjų.

Šiaurės Korėjos aukščiausiasis teismas buvo nuteisęs amerikietį 15 metų kalėjimo ir priverstinių darbų. Jis prisipažino norėjęs pavogti iš viešbučio propagandinį plakatą ir parvežti į gimtinę draugui kaip trofėjų. Šiaurės Korėjos teisėsauga tai įvertino kaip valstybei priešišką veiklą.

Pchenjanas praėjusią savaitę paleido studentą dėl „humanitarinių priežasčių“. Jis antradienio vakarą buvo atgabentas į Ohajų. Vaikinas veikiausiai jau kurį laiką buvo komos būklės.