„Reikia suprasti, apie ką kalbama, kokios ten detalės. Yra Donbaso (Rytų Ukrainos) reintegracijos elementų, užfiksuotų Minsko susitarimuose. Reikia suprasti, kokiu laipsniu į tai atsižvelgiama (Kijeve) ruošiamame dokumente“, – pabrėžė D. Peskovas.

„Kol kas mes detalios informacijos neturime“, – nurodė jis.

Anksčiau buvo pranešta, Kijeve rengiamas dokumentas dėl Rytų Ukrainos reintegracijos – jį planuojama pateikti Aukščiausiajai Radai.

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksandras Turčynovas sakė manantis, kad reikia užbaigti operaciją šalies rytuose ir pereiti prie naujo valstybės gynimo formato, suteikiant prezidentui teisę panaudoti ginkluotąsias pajėgas prieš „hibridinę agresiją“.

„Atėjo laikas ne tik pripažinti okupuotais kai kuriuos Donecko ir Luhansko sričių regionus, bet ir tiksliai, įstatymų lygiu apibrėžti jų išvadavimo valstybinės politikos pagrindus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė O. Turčynovas.

„Būtina veiksminga šalies gynimo technologija, o tam įstatymų prasme reikia suteikti prezidentui teisę naudoti ginkluotąsias pajėgas ir kitus karinius darinius prieš hibridinę agresiją“, – pabrėžė NSGT sekretorius.

Jis taip pat akcentavo būtinybę sukurti nuolat konfrontacijos zonoje Rytų Ukrainoje veikiantį operatyvinį štabą, turintį plačius įgaliojimus kompleksiškai valdyti ginkluotąsias pajėgas, visas jėgos struktūras ir karines bei civilines administracijas.

Tuo pačiu O. Turčynovas pabrėžė, kad tokia traktuotė „tik sustiprins Minsko susitarimų pagrindą, nes jų realizacija neįmanoma be saugumo klausimų sprendimo ir be okupuotos Ukrainos teritorijos išvadavimo“.

„Tai labai rimtas klausimas, jam reikia aptarimo profesinėje ekspertų aplinkoje. Patikslintas įstatymo projektas „Dėl Ukrainos valstybės suvereniteto atkūrimo laikinai okupuotose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose“ bus pateiktas prezidentui, o paskui, tikiuosi, jis operatyviai bus pateiktas Aukščiausiajai Radai“, – sakė O. Turčynovas.

Tuo tarpu Rusijos verslo laikraštis „Kommersant“, remdamasis šaltiniu Aukščiausiojoje Radoje, pranešė, kad Ukrainos valdžia pagal Donbaso reintegracijos įstatymo projektą planuoja įvesti lengvatas Luhansko ir Donecko liaudies respublikomis pasiskelbusių regionų gyventojams. Dalis tų lengvatų ir palengvinimų yra susiję su pensijų gavimo tvarka ir prekyba su Kijevo kontroliuojamomis teritorijomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)