Belgijos leidinio „Le Libre Belgique“ duomenimis, dešiniųjų respublikonų partija gavo 68–74 mandatų.

Socialistai kartu su sąjungininkais gavo 19–25, kairioji „Nepavergta Prancūzija“ su komunistais 8–14, o E. Macronui prezidento rinkimuose pralaimėjusios Marine Le Pen „Nacionalinis frontas“ – vos 2–4 vietas parlamente.

Dar šešias vietas gaus nepriklausomi kandidatai.

„Kantar Sofres“ apklausų duomenimis, E. Macrono partija kartu su sąjungininkais centristais gaus 360, dešinieji respublikonai su sąjungininkais – 133, socialistai su sąjungininkais – 46, „Nepavergta Prancūzija“ su komunistais – 26, kraštutinis dešinysis „Nacionalis frontas“ – 6, o taip pat 6 vietas parlamente – kitų politinių partijų ir judėjimų atstovai.

M. Le Pen į Prancūzijos parlamentą išrinkta pirmą kartą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasveikino E. Macroną ir jo partiją su pergale parlamento rinkimuose. Tai „Twitter“ žinutėje paskelbė kanclerės atstovas spaudai Steffenas Seibertas. Jis taip pat pažymėjo, kad A. Merkel tikisi dar geresnio bendradarbiavimo tarp Vokietijos, Prancūzijos, Europos.

Po pralaimėjimo atsistatydins

Po triuškinančio pralaimėjimo antrajame parlamento rinkimų ture Prancūzijos socialistų lyderis Jeanas-Christophe`as Cambadelis pranešė, kad atsistatydins iš pareigų, skelbia „Le Parisien“.

Partijai su sąjungininkais prognozuojamos apie 50 parlamento vietų – blogiausias rezultatas nuo partijos įkūrimo 1969 metais.

„Rinkėjai norėjo suteikti šansą naujajam prezidentui. Jie nepaliko jokių galimybių priešininkams“, – kalbėjo politikas.

Balsavo vangiai

Anksčiau sekmadienį skelbta, kad rinkėjų aktyvumas Prancūzijoje per antrąjį parlamento rinkimų ratą gali būti rekordiškai mažas Penktajai respublikai – 58–59 proc. Tai pranešė „Le Figaro“, remdamasis visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis.

Laikraštis pažymi, jog „Ipsos-Sopra Steria“ duomenimis, šis rodiklis sieks 57 proc., o „Elabe“ pranašauja 58 proc. rinkėjų aktyvumą.

Apklausų rezultatai taip pat pranašauja neseniai išrinkto prezidento Emmanuelio Macrono partijos „Respublika, pirmyn“ („Republique En Marche“) užtikrintą pergalę rinkimuose.

Prasti M. Le Pen partijos rezultatai

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen sekmadienį pirmą kartą buvo išrinkta į šalies parlamentą, bet tai karčiai saldi pergalė, nes jos Nacionalinis frontas (FN) patyrė skaudų pralaimėjimą.

48 metų M. Le Pen, kuri gegužės mėnesį antrajame prezidento rinkimų rate gavo 20-čia proc. balsų mažiau nei Emmanuelis Macronas, dabar užtikrintai laimėjo šalies šiaurėje esančiame buvusiame kalnakasių mieste Henen Bomone. Čia, pasak jos, ji gavo 58 proc. balsų.

Tačiau jos euroskeptiškam, antiimigraciniam FN nepavyko pasinaudoti populizmo banga, kuri padėjo į valdžią iškilti Donaldui Trumpui Jungtinėse Valstijose ir paskatino britus referendume nubalsuoti už išstojimą iš Europos Sąjungos.

M. Le Pen sakė, kad jos partija laimėjo „mažiausiai“ šešias vietas 577 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje, nors kažkada ji vylėsi, kad FN bus pagrindinė opozicija E. Macrono centristų judėjimui „Respublika, pirmyn!“ (REM).

Vis dėlto M.Le Pen sakė, kad FN „yra vienintelė pasipriešinimo jėga prieš bloką, kuris atstovauja oligarchijos interesams“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)