„Vokietija žinią apie H. Kohlio mirtį, žinoma, pasitiko su liūdesiu, nors H. Kolis labai ilgai ir sunkiai sirgo. Buvo galima tokios žinios tikėtis. Jo reikšmę Vokietijai turbūt sunku įvertinti. Pirmiausia, H. Kolis – ilgiausiai dirbęs Vokietijos Federalinės Respublikos kancleris. Iš viso – 16 metų. Tiek metų nė vienas kancleris nuo Otto von Bismarcko laikų nėra buvęs šioje tarnyboje“, – tvirtina L. Žilaitytė.

Jos teigimu, labiausiai kancleris pasižymėjo itin sunkiu Vokietijai metu po Antrojo pasaulinio karo: „Labiausiai vokiečiai H. Kholiui dėkingi už tai, jog jis stengėsi, kad Vokietija būtų suvienyta. Po Rytų Vokietijoje įvykusios taikios revoliucijos jis pamatė šansą, kad būtų galima po Antrojo pasaulinio karo atskirtas Vokietijos dalis pagaliau suvienyti.“

Kaip teigia pašnekovė, H. Kohlis dėjo daug pastangų, kad vokiečiai būtų ne tik viena tauta, bet vėl turėtų vieną valstybę. „Jis derėjosi dėl Vokietijos suvienijimo su Vašingtonu, Maskva, Londonu, Paryžiumi – su visais, kad Rytų ir Vakarų Vokietijos būtų sujungtos be didelių, skausmingų procesų, kad suvienyta Vokietija galėtų išlikti tarptautinėse organizacijose, pavyzdžiui, NATO. Jis taip pat stengėsi, kad Rytų Vokietijai nereikėtų ilgo derybų ir stojimo proceso į Europos Sąjungą (ES), kad Vokietija būtų priimta kaip viena valstybė.“

L. Žilaitytės tvirtinimu, H. Kohlis – ypatinga asmenybė ne tik Vokietijos, bet ir Europos istorijoje, nes kancleris buvo didelis Europos susivienijimo šalininkas, pasisakė už naujų Europos valstybių įstojimą į ES.

„H. Kolį galima būtų vadinti vienu dabartinės ES architektų. [...] Jis visada buvo atidus mažų valstybių rūpesčių klausytojas, pavyzdžiui, Lietuvos. Visad siekė, kad Europa būtų ne vien tik ekonominis projektas, bet kad pirmiausia tai būtų taikios kaiminystės projektas. Jis nebuvo išdidus, lenkė galvą ir atsiprašinėjo kaimyninių valstybių žmonių už Antrojo pasaulinio karo metu Vokietijos padarytas žaizdas. Jis stengėsi, kad būtų sukurta dabar vadinamoji Prancūzijos ir Vokietijos ašis ES, nors vokiečiai ir prancūzai šimtmečius buvo priešininkai ir konkurentai, kariaujančios pusės Europoje“, – nurodo L. Žilaitytė.

Ji priduria – euro įvedimas taip pat yra vienas iš H. Kohlio nuopelnų, nes politikas tikėjo, kad vieninga valiuta turi ne tik ekonominį, bet ir politinį potencialą.

Penktadienį mirė ilgametis Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis. Šaliai jis vadovavo nuo 1982 m. iki 1998 m. Į istoriją šis žmogus pateko kaip Vokietijos bei visos Europos vienytojas.

Jis yra vienintelis vokiečių politikas kancleriu buvęs keturias kadencijas iš eilės. Iš aktyvios politikos jis pasitraukė 2002 m., o pastaruoju metu buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.