„Kubos vyriausybė smerkia naująsias priemones, griežtinančias embargą“, - skelbė Kubos valstybinė televizija, kartu pakartodama savo ketinimą tęsti dialogą su Jungtinėmis Valstijomis.

„JAV prezidentas D. Trumpas savo kalboje Majamyje, pertekusioje priešiškos retorikos, primenančios atviros konfrontacijos su mūsų šalimi laikus, paskelbė apie savo vyriausybės politiką Kubos atžvilgiu, kuri griauna pažangą, pasiektą per pastaruosius dvejus metus“, - pabrėžiama pareiškime.

Kuba pabrėžia, kad kubiečių tauta niekad neatsižadės savo suvereniteto ir nepriklausomybės. „Bet kokia strategija, skirta keisti politinę, ekonominę ir socialinę sistemą Kuboje, - ar tai būtų daroma naudojant spaudimą, ar kitas priemones, bus pasmerkta žlugti“, - pažymima pareiškime.

Penktadienį D. Trumpas paskelbė atšaukiantis „visiškai vienpusį sandorį“, kurį Barackos Obamos administracija sudarė su Kuba.

Pasak D. Trumpo, JAV neatšauks sankcijų Kubos režimui tol, kol jos valdžia neišlaisvins visų politinių kalinių ir „nepradės gerbti saviraiškos laisvės“. Kalbėdamas Majamyje, kur gyvena daug išeivių iš Kubos, D. Trumpas pažadėjo apriboti finansinius srautus iš JAV į Kubą, kurie, jo manymu, skiriami karinėms struktūroms stiprinti. Taip pat išliks draudimas individualioms turistinėms kelionėms į Kubą, nors kruizai bus leidžiami.

Tačiau D. Trumpas pabrėžė, kad pagrindiniai diplomatiniai ir komerciniai ryšiai nebus nutraukiami - JAV ambasada Havanoje nebus uždaroma, o komerciniai skrydžiai į salą bus išsaugoti.

Po daugiau nei 50 metų JAV ir Kuba 2014 m. gruodį atgaivino diplomatinius santykius. 2015 metų sausio viduryje JAV vadovas B. Obama sušvelnino kai kuriuos prekybos apribojimus ir išbraukė Kubą iš terorizmą remiančių šalių sąrašo. Tų pačių metų rugpjūtį Havanoje buvo atidaryta JAV ambasada.

Tuo tarpu D. Trumpas ne kartą tvirtino, kad būtina peržiūrėti JAV politiką Kubos atžvilgiu ir pasiekti „naudingesnį susitarimą“.