„Sakytume, kad šis kaičius išaugo nuo šimtų iki tūkstančių“, – sakė „Sapo“ vadovas Andersas Thornbergas interviu naujienų agentūrai TT, pavadindamas tokią padėtį „rimta“.

„Padėtis „naujai normali“... Tai istorinis iššūkis, (rodantis), kad ekstremistų ratas auga“, – sakė jis.

Tačiau anot šio pareigūno, tik keletas iš tų „tūkstančių“ radikalių islamistų turi ketinimų ir galimybę įvykdyti teroro ataką.

2010 metų „Sapo“ ataskaitoje į smurtą linkusių islamo ekstremistų šioje šalyje nurodyta 200.

Viena pagrindinių tokio augimo priežasčių A. Thornbergas laiko islamistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) propagandos mašiną, vienijančią skirtingas islamo ekstremistų grupuotes.

„Anksčiau tos grupės būdavo kitokios. Buvo radikalizuotų (žmonių) iš Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų ir Somalio, bet jie visi (veikė) atskirai“, – sakė jis.

Pasak A. Thornbergo, „Sapo“ dabar per mėnesį gauna apie 6 tūkst. su teroristais ir ekstremistais susijusių pranešimų, nors 2012 metais jų būdavo vidutiniškai po 2 tūkst.

Anksčia „Sapo“ informavo, kad nuo 2012 metų maždaug 300 žmonių iš Švedijos prisidėjo prie IS kovotojų Sirijoje ir Irake.

Iš Švedijos kilę džihadistai arba jiems prijaučiantys asmenys yra siejami su keliais pastarojo meto teroro išpuoliais.

Balandžio 7 dieną Stokholme džihadistams prijaučiantis Uzbekistano pilietis vogtu sunkvežimiu rėžėsi į pėsčiuosius judriame parduotuvių rajone, užmušdamas penkis ir sužeisdamas 15 žmonių.

Švedijos piliečiui Osamai Krayemui buvo pateikti kaltinimai terorizmu dėl 2016 metų sprogdinimo Briuselio metropolitene.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)