Pasak prezidento, dialogas svarbus, nes jis gali užkirsti kelią naujos įtampos atvejams.

R. Vėjuonis pabrėžė Latvijos solidarumą su NATO ir priminė, kad šalis dalyvauja Aljanso tarptautinėse operacijose Afganistane, Malyje, Irake ir kituose regionuose.

Jis taip pat pridūrė, kad Latvija yra pasirengusi stiprinti savo gynybinius pajėgumus.

„Kai Latvija tapo NATO nare, manėm, kad užsitikrinome savo saugumą ateityje. Tačiau karas Gruzijoje, Ukrainai priklausančio Krymo aneksija parodė, kad klydome. Rusija aiškiai parodė, kad yra pasiruošusi panaudoti jėgą, siekdama savo politinių tikslų“, – sakė R. Vėjuonis.

Dėl šios priežasties, pasak prezidento, sąjungininkių kontingento didinimas Lenkijoje ir Baltijos šalyse yra svarbus regiono stabilumo garantas.

Penktadienį Rygoje vykstančioje diskusijoje dalyvauja ekspertai iš NATO, JAV analitinio centro „Atlanto taryba“ (Atlantic Council), Tarptautinio strateginių tyrimų instituto (IISS), Suomijos vidaus politikos instituto, Kanados karališkosios karo akademijos, Lenkijos gynybos ministerijos, Estijos tarptautinio saugumo ir gynybos studijų centro.

Diskusiją organizavo Latvijos vidaus politikos institutas, bendradarbiaudamas su NATO, Konrado Adenauerio fondu, Lenkijos bei Kanados ambasadomis Latvijoje.