Tarp jų yra dujotiekio „Nord Stream“, kuriuo po Baltijos jūra rusiškos dujos keliauja tiesiai į Vokietiją, antrojo vamzdyno tiesimo projektas.

„Keista, kad baudžiant už Rusijos elgesį, kalbant, pavyzdžiui, apie JAV rinkimus, Europos ekonomika turi tapti Amerikos sankcijų taikiniu. To neturi būti“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

Jis pridūrė, kad A. Merkel pritaria susirūpinimui, kurį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis ir Austrijos kancleris Christianas Kernas. Jie ketvirtadienį bendrame pareiškime rašė, kad ši priemonė Europos ir JAV santykiams suteikia „visiškai naują ir visiškai negatyvią kokybę“.

Griežtame pareiškime sakoma, kad jie „negali sutikti su grasinimu (taikyti) užsienio sankcijas Europos kompanijoms, kurios dalyvauja plečiant Europos energetikos išteklių tiekimą“, ir priduriama, kad tuo būtų „pažeista tarptautinė teisė“.

Jie apkaltino Vašingtoną siekiant sankcijomis nutraukti rusiškų dujų tiekimą JAV energijos eksporto naudai.

„Tikslas yra išsaugoti darbo vietas dujų ir naftos pramonėje JAV“, – sakė S. Gabrielis ir Ch. Kernas.

„Politinės sankcijos neturėtų būti painiojamos su ekonominiais interesais“, – perspėjo jie ir pabrėžė, kad „Europos energijos tiekimas yra Europos, o ne Jungtinių Valstijų reikalas“.

„Mes sprendžiame, kas ir kaip tiekia mums energiją, pagal atvirumo ir ekonominio konkurentiškumo taisykles“, – sakoma jų pareiškime.

Minimas JAV įstatymo projektas iš pradžių buvo pateiktas dėl naujų sankcijų Iranui, bet šios savaitės pradžioje abi partijos pridėjo pataisą dėl Rusijos.

Pataisa buvo įtraukta Baltiesiems rūmams įklimpus į krizę, aiškinantis, ar D.Trumpo rinkimų kampanija buvo slapta susimokiusi su Rusija paveikti 2016 metų rinkimų rezultatus.

Kremlius: sankcijos pakenks ne tik Rusijai

Berlyno ir Vienos neigiamą požiūrį į JAV Senato sprendimą sugriežtinti sankcijas Rusijai Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas paaiškino tuo, kad jos padarys žalos ne tik Maskvai, bet ir toms šalims, kurios prie jų prisidės.

„Tai (sprendimą sugriežtinti antirusiškas sankcijas) vertiname labai neigiamai ir manome, kad jos, kaip ir anksčiau, gali padaryti papildomos žalos ne tik mums, bet ir tiems, kas jas palaikys, tiems, kurie prie jų prisidės“, – penktadienį sakė žurnalistams D. Peskovas.

Pasak jo, dėl „Vokietijoje ir ūkininkai, ir pramonininkai patiria tiesioginių nuostolių dėl šių sankcijų, todėl, žinoma, nepasitenkinimas yra visiškai suprantamas ir paaiškinamas“.

Naujos sankcijos, kurioms ketvirtadienį pritarė JAV Senatas, apima skirsnį, numatantį bausti Europos kompanijas, stumiančias energijos eksporto programas su Rusija.

Tarp jų yra dujotiekio „Nord Stream“, kuriuo po Baltijos jūra rusiškos dujos keliauja tiesiai į Vokietiją, antrojo vamzdyno tiesimo projektas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)