Visose O. Warmbiero smegenų dalyse apmirę daug audinių, bet fizinės traumos požymių nėra, o medicininiai testai nesudaro sąlygų daryti galutinių išvadų dėl jo neurologinių pažeidimų priežasties, sakė gydytojai.

Vaikino tėvas Fredas Warmbieras užsipuolė Kim Jong Uno autoritarinį režimą, kad šeimai nebuvo suteikta beveik jokios informacijos apie jaunuolio kalinimą.

Tik prieš savaitę, po JAV diplomatinių pastangų, jiems buvo pasakyta, kad O. Warmbieras yra komos būsenos ir kad į komą jis nugrimzdo netrukus po to, kai 2016 metų kovą buvo įkalintas dėl politinio plakato vagystės iš viešbučio.

„Net jei tiki jų paaiškinimu apie botulizmą ir migdomųjų tabletę, sukėlusius komą – o mes tuo netikime – jokiai civilizuotai šaliai nėra pateisinimo laikyti jo būklę paslaptyje ir taip ilgai nesuteikti jam geriausios medicininės priežiūros“, – anksčiau ketvirtadienį per spaudos konferenciją Sinsinatyje Ohajuje, kur gyvena šeima, sakė F. Warmbieras.

„Raginu juos paleisti kitus laikomus amerikiečius“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje tris Šiaurės Korėjos tebelaikomus JAV piliečius.

Šiaurės Korėja aiškino, kad O. Warmbiero komą sukėlė botulizmas ir migdomieji vaistai. Esą amerikietis netrukus po teismo susirgo botulizmu, jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs vaikinas nugrimzdo į komą.

Sinsinačio universiteto medicinos centro gydytojai sakė, kad O. Warmbieras gali kvėpuoti pats, bet jo neurologinę būklę geriausiai galima apibūdinti „kaip neatsakančio budrumo būseną“.

„Jis vis spontaniškai atsimerkia ir mirksi. Tačiau nesama ženklų, kad jis suprastų kalbą, atsakytų į žodines komandas ar suvoktų aplinką“, – sakė neurologas Danielis Kanteris.

Medikų komandos nuomone, O. Warmbiero sunkius smegenų pažeidimus, atsižvelgiant į jo jauną amžių, tikriausiai sukėlė širdies sustojimas, dėl kurio nutrūko kraujo tekėjimas į smegenis.

Tačiau medikai negali užtikrintai pasakyti, kas galėjo sukelti tokį įvykį, ir nurodė, kad nerado jokių botulizmo infekcijos požymių.

D. Trumpo skambutis

Anksčiau ketvirtadienį paskelbtame vienos eilutės pareiškime per valstybinę Korėjos centrinę naujienų agentūrą (KCNA) Šiaurės Korėja nurodė, kad paleido O. Warmbierą „humanitariniais pagrindais“.

Šis Virdžinijos universiteto studentas į Šiaurės Korėją atvyko kaip turistas, bet buvo areštuotas ir nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų. JAV griežtai pasmerkė bausmę kaip itin neproporcingą vaikino tariamai įvykdytam nusikaltimui. JAV kaltino Šiaurės Korėją, kad ji naudojasi O. Warmbieru kaip politiniu įkaitu.

Jis buvo paleistas tarp Šiaurės Korėjos ir JAV tvyrant įtampai po virtinės Pchenjano įvykdytų raketų bandymų, dėmesiui nukrypus į ginklų kūrimą, kurį Pentagono vadovas Jimas Mattisas šią savaitę pavadino „aiškiu pavojumi visiems“.

JAV valstybės departamento atstovė žurnalistams Vašingtone sakė, kad O. Warmbieras buvo paleistas po „tyliosios diplomatijos“ pastangų, pasiūlius JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Gegužės mėnesį Valstybės departamento specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjos klausimais Josephas Yunas atskirų diskusijų Norvegijoje užkulisiuose susitiko su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango atstovais ir kalbėjosi apie sulaikytus amerikiečius.

Per birželio 6 dienos susitikimą Niujorke J. Yunas pirmą kartą sužinojo apie O.Warmbiero medicininę būklę, sakė atstovė Heather Nauert.

Kitas penkias dienas, pasitaręs su prezidentu D.Trumpu, valstybės sekretorius Rexas Tillersonas instruktavo J. Yuną dėl kelionės į Šiaurės Korėją derėtis dėl O. Warmbiero paleidimo.

Šiaurės Korėjoje J. Yunas susitiko su trimis kitais laikomais amerikiečiais: dviem vyrais, kurie dėstė užsienio krikščioniškų organizacijų finansuojamame universitete Pchenjane, ir korėjiečių kilmės pastoriumi, apkaltint u šnipinėjimu Pietų Korėjai.

„Šiuo metu Šiaurės Korėjoje laikomi dar trys amerikiečiai. Tikimės, kad jie netrukus galės grįžti namo“, – pridūrė H. Nauert.

Vašingtonas didino spaudimą Kinijai ir kitoms užsienio valstybėms taikyti esamas Jungtinių Tautų sankcijas Šiaurės Korėjai ir regione dislokavo daugiau savo pajėgų.

Fredas Warmbieras išreiškė dėkingumą už JAV administracijos pastangas dėl jo sūnaus ir sakė, kad vėlai trečiadienį asmeniškai kalbėjosi su D.Trumpu.

„Jis buvo labai atviras, tai buvo malonus pokalbis“, – sakė F. Warmbieras ir pridūrė, kad D.Trumpas reiškė susirūpinimą šeimos gerove.

O. Warmbiero išvežimas taip pat sutapo su ekstravagantiškos buvusios NBA žvaigždės Denniso Rodmano – buvusio D. Trumpo televizijos realybės šou „Mokinys: garsenybių kalvė“ (Celebrity Apprentice) dalyvio – atvykimu į Pchenjaną.

Fredas Warmbieras atkartojo JAV pareigūnų žodžius, kad D. Rodmanas nesuvaidino jokio vaidmens paleidžiant Otto.

Dennisas Rodmanas neturi nieko bendra su Otto. Esu tikras, tai – dėmesio nukreipimas“, – sakė tėvas.

F. Warmbieras taip pat kritikavo ankstesnę Baracko Obamos administraciją nepadarius daugiau dėl jo sūnaus.

Pasak tėvo, pareigūnai buvo patarę šeimai neskelbti apie Otto sulaikymą, kad nekiltų priešiška Šiaurės Korėjos režimo reakcija.

„Kliovėmės klaidinga prielaida, kad jie gerai elgsis su Otto ir jį paleis. Rezultatai kalba už save“, – sakė F. Warmbieras.