Vakarų Londone, Kensingtone esančiame daugiaaukštyje daugiabutyje gaisras kilo ir žaibiškai išplito trečiadienio naktį, jo priežastys kol kas nėra žinomos.

Tačiau pražūtingo gaisro priežastys ir toliau lieka neaiškios. Spėjama, kad ugnis labai greitai išplito ir visą pastatą apėmė dėl to, kad jo išorinės sienos renovacijos metu buvo padengtos degiu plastiku.

Tuo tarpu ketvirtadienį radijo stoties „BBC Radio 4“ eteryje JK parlamento narys David’as Lammy pareiškė, kad tragediją reikia vadinti tikruoju vardu – tai, anot jo, žmogžudystė.

„Turėtų būti atliekami areštai“, – kalbėjo Tottenhamo savivaldybėje išrinktas parlamentaras, kurio šeimos draugė galimai žuvo gaisro metu: 24 metų fotografė Khadija Saye gyveno sudegusio daugiabučio 20-ajame aukšte esančiame bute.

D. Lammy šiuos 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Londone pastatytus daugiabučius pavadino netinkamais gyventi ir pareiškė, kad juos reikia nugriauti, o žmones aprūpinti tinkamu būstu.

„Šie pastatai neturi elementariausių priešgaisrinės saugos priemonių: avarinių išėjimų, vandens purkštuvų. Didžiojoje Britanijoje visiškai nepriimtina, kad leidžiama taip atsitikti, o žmonės praranda gyvybes tokiu būdu. Kažkas dėl to turėtų būti patrauktas atsakomybėn“, – liejo apmaudą parlamentaras.

Architektas Samas Webbas taip pat pareiškė, kad ši tragedija turėjo anksčiau ar vėliau įvykti, mat tokio tipo daugiabučiai neatitinka šiandieninių priešgaisrinės saugos reikalavimų dėl to, kad nėra tinkamai įrengtos gaisro gesinimo sistemos, o jų statyboms naudotos itin degios medžiagos.

Tokio tipo daugiaaukščių visoje šalyje yra šimtai.

Aukos gali būti skaičiuojamos dešimtimis

Penktadienį ryte Londono policija paskelbė, jog daugiaaukščio pastato gaisro aukos jau gali būti skaičiuojamos dešimtimis, ne visus sudegusius žmones bus galima identifikuoti. Baiminamasi, jog aukų skaičius gali pasiekti 60 ar net daugiau, praneša BBC.

„Tikiuosi, kad neteks skelbti triženklio aukų skaičiaus“, – sakė sostinės policijos atstovas Stuart’as Cundy.

Policija informavo, kad ugnis aukų kūnus sunaikino neatpažįstamai, todėl kai kurių žuvusiųjų vardai gali likti amžina paslaptimi.

Pareigūnai taip pat pradėjo kriminalinį tyrimą dėl šio įvykio.

Ketvirtadienį nelaimės vietoje apsilankiusi Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pareiškė, kad visuomenė nusipelnė atsakymų.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.