Aušvicas yra pamoka, rodanti, kad reikia daryti viską, jog apsaugotume savo piliečius“, – sakė B. Szydlo per renginį Aušvice, skirtą paminėti 77-ąsias metines, kai į nacių mirties stovyklą Aušvice buvo atgabenti pirmieji kaliniai.

Kritikai premjerės komentarus suvokė kaip ginančius jos poziciją neįsileisti į Lenkiją prieglobsčio prašytojų pagal Europos Sąjungos (ES) pabėgėlių perkėlimo kvotas. Vos prieš dieną Europos Komisija (EK) pradėjo prieš Lenkiją, Čekiją ir Vengriją sutarties pažeidimo nagrinėjimo procedūrą, nes šalys nesiėmė reikalingų priemonių pabėgėliams iš Italijos ir Graikijos priimti, nors yra teisiškai tam įpareigotos.

Komisija kaltina Lenkiją, Čekiją ir Vengriją nepriimant pabėgėlių iš Italijos ir Graikijos, kaip 2015 metų rugsėjį buvo nuspręsta daugumos ES valstybių. Sutarties pažeidimo nagrinėjimo procedūra gali baigtis pinigine bauda atitinkamai šaliai. Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Šioje vietoje (Aušvice) iš Lenkijos premjerės lūpų niekada neturėtų sklisti tokie žodžiai “.

Iš pradžių B. Szydlo komentarus tviteryje paskelbė valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), tačiau, sulaukus kritikos, įrašas panaikintas.

Vyriausybės atstovas pareiškė, kad žmonės turėtų išklausyti visą premjerės kalbą ir tik tada daryti išvadas.

„Jei kruopščiai nagrinėsi, kiekviename pasakyme aptiksi blogų ketinimų. Siūlau išklausyti visą premjerės B. Szydlo kalbą“, – sakė atstovas.