Ir toliau lieka neatsakytas klausimas, kaip kilo gaisras daugiaaukštyje „Grenfell Tower“ ir kaip jis taip sparčiai išplito aštuntajame dešimtmetyje statytame pastate, kuriame gyveno apie pusę tūkstančio žmonių.

Dešimčių žmonių vis dar ieškoma apanglėjusiose pastato liekanose. Jis užsidegė ankstų trečiadienio, birželio 14-osios, rytą, kai dauguma gyventojų miegojo.

Ieškoma dingusių žmonių

Daugiabutyje gyvenusios šeimos – susituokusios poros su trimis vaikais, artimieji verkė, kad „vilties šeimos narius rasti gyvus nebeliko“. Baiminamasi, kad Abdul el-Wahabi, jo žmona Fouzia bei trys jų vaikai: 21-erių Yasin, 15-kos Nora Huda ir aštuonerių Mehdi, žuvo gaisro metu.

„Mes su jais kalbėjomės vakar naktį apie 1:30, tačiau gelbėjimo komandos jiems liepė būti bute, sušlapinti grindis, rankšluosčius ir laukti pagalbos. Buvo tiek daug klaidingos informacijos. Vieniems liepta bėgti, kitiems laukti savo butuose“, - Standard.co.uk pasakojo susikrimtęs giminaitis Otmanas Boujettifas.

Kol kas oficialus žuvusiųjų skaičius – 12 asmenų, tačiau policijos, ugniagesių ir medikų atstovai sako, kad tikėtina, kad šis skaičius ženkliai kils.

Greitosios pagalbos atstovų teigimu, šiuo metu Londono ligoninėse gydomi 78 gaisre nukentėję asmenys. 18 pacientų – kritinės būklės.

Ketvirtadienio ryte londoniečiai vis dar ieško be žinios dingusių artimųjų, draugų ir giminaičių. Šaltinių teigimu, šiuo metu dingusiųjų be žinios yra „labai didelis skaičius“, tarp jų 82-jų senolė ir dviejų metukų berniukas.

Iš viso Grenfell Tower daugiabutyje Notting Hillo rajone vakarų Londone gyveno apie 600 žmonių.

Bendruomenė susivienijo

Vietos tarybą užtvindė tokie aukojamo maisto ir reikmenų kiekiai, kad iki ketvirtadienio ryto nebebuvo kur visko dėti, ir buvo pranešta, kad daugiau aukų nebus priimta. Be to, nukentėjusių nuo gaisro žmonių laukė dešimtys viešbučių kambarių ir apartamentų.

Trečiadienio vakarą sudegusio daugiaaukščio šešėlyje savanoriai gatvėje dalijo skardines su sodos vandeniu ir vandens butelius, kiti tiesiai ant šaligatvio ištiesto ilgo raudono patiesalo dėliojo maistą ir lėkštes.

Gaisrininkų komandos viršininkas ragino dalintis maistu su visais, kai vietos gyventojai ir pagalbą pasiūlyti atėję žmonės sėdėjo vieni priešais kitus sukryžiuotomis kojomis, o rajone gyvenantys musulmonai pradėjo ramadano vaišes.

„Geriausias šiandien dalykas – matyti, kokie dosnūs yra žmonės, – CNN sakė labdaros darbuotojas Zainas Miahas. – Nesvarbu, kokios spalvos odą turime, nesvarbu, iš kur esame… visi čia atėjo įsitikinti, kad nukentėję žmonės ir tie, kuriems pagalbos reikia labiausiai, tą pagalbą gavo.“

Kai kurie bendruomenės nariai užsiminė, kad ramadanas – šventas musulmonų mėnuo, kurio metu tikintys musulmonai nuo saulėtekio iki saulėlydžio laikosi pasninko – galėjo išgelbėti nemažai gyvybių. Nemažai kaimynystėje ir pačiame „Grenfell Tower“ gyvenančių žmonių prasidėjus gaisrui ankstų trečiadienio rytą nemiegojo, nes jie valgė prieš kasdienio pasninko pradžią.

„Dėl to buvo išgelbėta daug gyvybių, nes žmonės nemiegojo, – sakė kaimynystėje gyvenantis Ahmedas Shellatas, tvirtinantis, kad pažįsta sudegusiame pastate gyvenusių žmonių. – Jie greitai pamatė ugnį, pajautė karštį, tad išbėgo. Jeigu tai būtų įprasta diena, jie būtų miegoję ir aukų skaičius būtų buvęs kur kas didesnis.“

Neatsakyti klausimai

Vis dėlto, daug klausimų lieka neatsakytų, o pagrindinis jų – kodėl taip greitai išplito ugnis?
Londono ugniagesių brigados komisaro pavaduotojas Wayne’as Brownas sakė, kad per 25 darbo metus jis nėra matęs, kad „ugnis taip intensyviai ir greitai plistų tokio dydžio pastatu“.

Ugniagesių vadovai teigia, kad per anksti spėlioti apie gaisro priežastis. Tačiau daugiabučio gyventojai jau anksčiau reiškė susirūpinimą dėl pastato saugumo, konkrečiai kalbėjo apie gaisro riziką, teigiama „Grenfell Action Group“ valdomoje interneto svetainėje.

Kalbėdamas trečiadienio popietę Londono meras Sadiqas Khanas sakė, kad „reikalaus atsakymų“, ar ankstesnis gyventojų susirūpinimas buvo ignoruotas.

Pastate neseniai atlikta milijonų svarų pareikalavusi renovacija, po jos buvo išduoti šiuolaikiniai saugos sertifikatai.

Aukštybiniai pastatai paprastai projektuojami taip, kad gaisro atveju liepsnos nepersimestų į kitus aukštus, todėl dažniausiai yra saugiau ne bėgti iš statinio, o pasilikti ugnies nepaliestame bute. Tačiau panašu, kad šį kartą ugnis pasiglemžė pastatą iš išorės.

„Omega Fire Engineering“ direktoriaus Mike’o Gilmartino teigimu, kad atitiktų reikalavimus, pastatas privalo kiekviename bute turėti specialius vandens purkštuvus ir priešgaisrinę signalizaciją.

Daug pastato gyventojų CNN tvirtino, kad kilus gaisrui signalizacijos nebuvo girdėti.

M. Gilmartinas sakė, kad bėgant metams priešgaisriniai reikalavimai keitėsi, todėl neįmanoma padaryti, kad visi senesni pastatai atitiktų naujausius teisės aktus.

Jis pridūrė, kad standartinis patarimas yra toks – kilus gaisrui gyventojams reikia likti savo butuose, kaip ir darė dauguma „Grenfell Tower“ gyvenusių žmonių. „Manoma, kad gyventojams saugiau likti savo būstuose, nei išeiti į galimai dūmuose paskendusius koridorius“, – aiškino specialistas.