Pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės, naujienų agentūrai AFP sakė, kad Pentagono vadovas Jimas Mattisas dabar gali tiesiogiai tikslinti karių skaičių, bet nepatvirtino, ar buvo galutiniai nutarta dėl naujo „pajėgų valdymo lygio“. Šiuo metu Afganistane laikoma maždaug 8 400 JAV karių.

„Baltieji rūmai padarė tą patį, ką ir dėl Irako bei Sirijos: suteikė gynybos sekretoriui įgaliojimus nustatyti karių skaičių“, – sakė minėtas pareigūnas, turėdamas omenyje neseniai D.Trumpo patvirtintus pakeitimus kovai su „Islamo valstybe“ (IS) šiose dviejose šalyse.

Valdant Barackui Obamai karių Afganistane, Irake ir Sirijoje skaičių kontroliavo Baltieji rūmai ir vadai skundėsi, kad jaučiasi suvaržyti.

Informacija apie D.Trumpo sprendimą pasirodė kelios valandos po J. Mattiso ilgo liudijimo Kongresui. Kai kurie įstatymų leidėjai pyko, kad D. Trumpas delsia pasiūlyti naują strategiją Afganistane.

Pasak minėto pareigūno, galutinis sprendimas suteikti J. Mattisui įgaliojimus spręsti dėl karių skaičiaus buvo priimtas jam liudijant. Gynybos sekretorius pasakė, kad Amerika vis dar „nelaimi“ Afganistane.

„Talibanui praėję metai buvo geri; jie siekia, kad ir šie metai būtų geri, – Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui per Pentagono biudžeto svarstymą sakė J. Mattisas. – Būtent dabar, manau, stebimas priešo pakilimas.“

Šis J. Mattiso vertinimas buvo pateiktas praėjus beveik 16 metų po JAV vadovaujamos invazijos į Afganistaną, tebesitęsiant karui, kuris ir toliau kasmet pareikalauja JAV karių gyvybių, taip pat tūkstančių afganų karių ir civilių gyvybių.

JAV pajėgų vadai matė, kaip B. Obamai sumažinus karių skaičių išnyko trapūs pasiekimai saugumo srityje. Jie siekė naujos strategijos, kad Afganistane būtų galima papildomai dislokuoti tūkstančius karių, turinčių padėtų apmokyti afganų pajėgas ir joms patarinėti.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad J. Mattisas svarsto, ar tą kontingentą reikėtų papildomai sustiprinti 3–5 tūkst. JAV ir NATO karių, bet pats gynybos sekretorius šiuo klausimu daug nekalbėjo.

Vasario mėnesį NATO pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Nicholsonas perspėjo, jog jam reikia dar „kelių tūkstančių“ karių, kad būtų galima išeiti iš „aklavietės“.

Nors kelis mėnesius buvo tikimasi, kad jau netrukus bus paskelbta strategija dėl Afganistano, J. Mattisas sakė, kad naujieji planai bus parengti tik liepos viduryje.

Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui vadovaujantis respublikonų senatorius Johnas McCainas išreiškė savo „juntamą“ nusivylimą.

„Ši administracija dirba jau šešis mėnesius, (o) mes vis dar neturime strategijos Afganistanui“, – sakė J. McCainas, kuris pažymėjo, jog sunku paremti prašomą biudžetą Afganistanui nežinant, koks yra planas.

„Žinome, kokia strategija buvo pastaruosius aštuonerius metus: „Nepralaimėkite.“ Tai neveikė“, – sakė jis.

J. Mattisas pripažino tikrovę Afganistane. „Šiuo metu mes Afganistane nelaimime. Mes tai ištaisysime, kai tik bus įmanoma“, – sakė jis.

Liekančios pajėgos

Gynybos vadovas, kuris Afganistano karo pradžioje šioje šalyje vadovavo jūrų pėstininkų kovinei grupei, pabrėžė, kad Amerika neturi trauktis iš ten, ir sakė, kad ten ilgam turi likti dalis JAV pajėgų, kurios padėtų afganų armijai palaikyti saugumo pagrindą.

„Tai bus dažnų susirėmimų era ir tam reikės keisti mūsų pastarųjų kelerių metų požiūrį, jei norime pasiekti šią poziciją“, – sakė J. Mattisas.

Afganistano konfliktas yra ilgiausias per Amerikos istoriją. JAV vadovaujamos NATO pajėgos šioje šalyje kariauja nuo 2001 metų, kai per JAV vadovaujamą invaziją buvo nuverstas Talibano režimas. Šis puolimas buvo pradėtas praėjus keliems mėnesiams po Rugsėjo 11-osios teroro atakų Jungtinėse Valstijose.

Per pastarąją saugumo krizę ne tik sustiprėjo Talibano pozicijos, bet ir iškilo kitų grupuočių, tokių kaip „Islamo valstybės“ (IS) vietos padalinys.

Šeštadienį Talibanas prisiėmė atsakomybę už „saviškio“ ataką, per kurią vienas afganų komandosas nukreipė ginklą į amerikiečių karius. Trys amerikiečiai žuvo, o dar vienas buvo sužeistas.

Šiuo metu Afganistane yra maždaug 8,4 tūkst. JAV karių ir dar 5 tūkst. NATO sąjungininkių karių, atliekančių daugiausia mokymo ir patariamąjį vaidmenį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)