Per atidžiai stebimą Kongreso posėdį J. Sessionsas duodamas parodymus piktai neigė kaltinimus, kad jis netinkamai elgėsi susitikęs su aukšto rango rusų pareigūnais, arba kad turėjo informacijos apie tokius D. Trumpo kampanijos narių bandymus.

Be to, jis keliskart atsisakė atskleisti, ar jis kalbėjosi su prezidentu apie buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey vykdytą tyrimą dėl rusų kišimosi į JAV prezidento rinkimus. J. Comey yra įsitikinęs, kad iš savo posto jis buvo atleistas būtent dėl šios priežasties.

70 metų J. Sessionsas, ištikimas D. Trumpo šalininkas ir uolus jo rinkimų kampanijos rėmėjas, prieš kurį laiką atsiribojo nuo visų tyrimų, susijusių su Rusija.

Tačiau generalinis prokuroras, praėjusį mėnesį rekomendavęs atleisti J. Comey, pats tapo vienu iš tyrimo subjektų Baltuosius rūmus krečiančioje krizėje.

Duodamas parodymus Senato žvalgybos komitetui dėl galimo Maskvos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus J. Sessionsas tvirtino, kad „niekada nesusitiko ir nesikalbėjo su jokiais rusais“.

„Neturiu informacijos, ar kas nors, susijęs su D. Trumpo kampanija, turėjo tokių pokalbių, – teigė jis. – Teiginys, kad turėjau kokių nors ryšių, kad žinojau apie kokius nors ryšius su Rusijos vyriausybe, siekiant pakenkti šiai šaliai ... yra pasibaisėtinas ir nepakenčiamas melas.“

Tai buvo pirmi vieši J. Sessionso parodymai davus priesaiką nuo jo paskyrimo į generalinio prokuroro postą vasarį. Posėdis įvyko Vašingtone dar nenurimus politinėms intrigoms po praėjusios savaitės J. Comey liudijimo Kongrese.

Per pustrečios valandos trukusį posėdį JAV generalinis prokuroras apsižodžiavo su keliais senatoriais, spaudusiais jį atskleisti savo pokalbių su D. Trumpu detalių. J. Sessionsas atsisakė tai padaryti dėl konfidencialumo.

Kai kurie demokratai neslėpė nekantrumo ir perspėjo J. Sessionsą, kad jis trukdo aiškintis esminius klausimus.

„Trukdote Kongreso tyrimui neatsakydamas į šį klausimą, – pareiškė senatorius Martinas Heinrichas. – Jūsų tylėjimas... pasako labai daug.“

J. Sessionsas jam atsakė: „Aš netrukdau. Laikausi tradicinės Teisingumo departamento politikos.“

„Užuominos“

Praėjusią savaitę duodamas parodymus tam pačiam komitetui J. Comey prisiminė, kad D. Trumpas prašė jo „palikti“ tyrimą dėl buvusio D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno ryšių su Rusija. Tai reiškia, kad prezidentas galbūt trukdė teisingumui, o dėl tokio poelgio jam gali būti surengta apkalta.

M. Flynnas buvo pašalintas iš posto praėjus vos dviem savaitėms nuo darbo patarėjo pareigose pradžios, nes buvo pripažinta, kad jis netinkamai informavo apie savo susitikimus su Rusijos ambasadoriumi. Jis tapo pirmąja tokias aukštas pareigas užėmusia skandalo, užtemdžiusio D. Trumpo prezidentavimą, auka.

Neseniai JAV prezidentas išreiškė nepasitenkinimą J. Sessionsu, kuris atsidūrė įtarimų šešėlyje dėl savo paties galimų ryšių su Rusija.

Nors Teisingumo departamentas tvirtino, kad J. Sessionsas kovą atsiribojo nuo visų su Maskva susijusių tyrimų, nes pats dalyvavo D. Trumpo rinkimų kampanijoje, J. Comey sakė, kad FTB turėjo informacijos, dėl kurios generaliniam prokurorui būtų „problematiška“ juose dalyvauti.

Tačiau J. Sessionsas, paklaustas, kokių problemų tai galėtų kelti, atsakė: „Jokių. Galiu jus visiškai užtikrinti.“

„Tai slaptos užuominos, kurias (kažkas) apie mane nutekina, ir man tai nepatinka“, – pridūrė jis.

„Nieko nežino“ apie tyrimą dėl Rusijos

Praėjus vos mėnesiui po netikėto J. Comey atleidimo, netyla kalbos, kad D. Trumpas gali atleisti ir specialųjį prokurorą Robertą Muellerį. Pastarasis po FTB direktoriaus pašalinimo buvo paskirtas tęsti tyrimą dėl Rusijos.

J. Sessionsas atsisakė komentuoti tokias kalbas, sakė „pasitikintis“ R. Muelleriu, ir teigė, jog neprisidėtų prie jokių bandymų jį atleisti, jei tokių būtų.

Jis taip pat teigė, kad yra nusišalinęs ir „nieko nežino apie šį tyrimą“, išskyrus žiniasklaidos pranešimus šia tema.

Kalbėdamas apie kaltinimus, esą jis nepranešė apie susitikimus su rusų pareigūnais būdamas D. Trumpo kampanijos patarėju, J. Sessionsas pareiškė, kad jau yra prisipažinęs, jog pernai dukart susitiko su Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

Tačiau jis neigė aptarinėjęs užsienio politikos klausimu su S. Kisliaku, kai trečią kartą susitiko su juo 2016-ųjų balandžio 27 dieną per priėmimą Vašingtono viešbutyje „Mayflower“.

J. Sessionsas taip pat paneigė J.Comey teiginį, jog generalinis prokuroras galbūt nesiėmė reikiamų priemonių, kad apsaugotų FTB direktorių nuo politinio spaudimo.

Kaip savo liudijime sakė buvęs FTB direktorius, vasario 14 dieną vykusio susitikimo pabaigoje D. Trumpas liepė visiems, įskaitant J. Sessionsą, išeiti iš Ovaliojo kabineto, bet paprašė pasilikti J. Comey. Jis teigė, kad prezidentas tąsyk užsiminė, jog reikėtų nutraukti tyrimą dėl M. Flynno.

J. Sessionsas sakė sužinojęs iš J. Comey, kad jis nerimavo likęs vienas su prezidentu, bet jis esą nežinojęs, kad tas jų privatus pokalbis buvęs netinkamas, nes buvęs FTB direktorius neatskleidė generaliniam prokurorui jokių jo detalių.

Po antradienio posėdžio, kaip ir tikėtasi, respublikonai ir demokratai reagavo į J. Sessionso parodymus nevienodai.

„Nesant jokių įrodymų apie prezidento D. Trumpo ar Baltųjų rūmų ryšius (su rusais), nusižengimus ar trukdymą teisingumui, kiek dar tai gali tęstis“, – pareiškė Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkė Ronna McDaniel. Ji taip pat gyrė J.Sessionso „nuoširdumą ir profesionalumą“.

Tačiau demokratų kongresmenas Jimas Langevinas sakė, kad J. Sessionsas nesilaikė standartų, reikalaujamų duodant parodymus tokiuose posėdžiuose.

„Generalinio prokuroro parodymai šią popietę buvo neesminiai, abejingi ir nepriimtini. Ponas Sessionsas, kaip ir kiekvienas vyriausybės darbuotojas, turi pareigą atsakyti prieš Kongresą. Kliudydamas senatoriams jis nesilaikė šios pareigos ir savo priesaikos Konstitucijai“, – teigė jis.